Direct naar artikelinhoud
Vragen aan

“Van belaging was in de zaak-Schauvliege volgens mij geen sprake”

Zes vragen aan Frank Verbruggen, professor Strafrecht (KU Leuven)
Beeld rv

Duizenden mails en sms’en zetten klimaatminister Joke Schauvliege (CD&V) zo onder druk dat ze uiteindelijk ontslag nam. Volgens heel wat politici werd met de oproep om Schauvliege te bestoken een grens overschreden. Maar is dit ook strafbaar?

Is dit een geval van stalking, zoals sommige politici zeggen?

“Stalking is het belagen van een persoon terwijl je wist of had moeten weten dat je door je gedrag de rust van die persoon ernstig zou verstoren. Dan gaat het vooral over de privésfeer van die persoon. Het is de vraag of de mensen die die actie hebben opgezet (de organisatie Act for Climate Justice, DBA.) zich daarvan bewust waren. Ik heb begrepen dat dat wellicht niet het geval is, dat ze dachten dat het enkel Schauvlieges officieel werkadres en nummer was.”

Maakt het een verschil dat het wel degelijk om Schauvlieges privénummer ging?

“De vraag is of de persoon die die mail of dat bericht verstuurde dat wist. Als dat niet het geval was, dan is er geen sprake van belaging. Want bij belaging gaat het om een opzettelijk misdrijf. De intentie moet er zijn, en men moet zich bewust zijn van de overlast of onrust die men waarschijnlijk zal veroorzaken. Van belaging was hier denk ik dus geen sprake.”

“In sommige landen, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika, gaat men de hele nacht aan de privéwoning van politici op ketels staan kloppen met de bedoeling hen wakker te houden. Als je dat systematisch zou doen, zou dat bij ons wel degelijk onder belaging kunnen vallen. Dit is volgens mij van een andere orde.”

Kan deze actie op nog andere gronden strafbaar zijn?

“Het andere misdrijf waar men aan kan denken, is datasabotage. Dit doet een beetje denken aan een DDOS-aanval, waarbij men een website van een bank of partij zoveel bezoekt dat die blokkeert en vastloopt. Dat is strafbaar op basis van artikel 550 ter. Dan gaat het om het invoeren van gegevens in een informaticasysteem met de bedoeling de boel te laten crashen. Zo’n DDOS-aanvallen bestaan al lang. In 2005 was er in Mechelen al een veroordeling toen een website platgelegd werd. Nadien zijn er nog verschillende veroordelingen gevolgd. Op datasabotage staan straffen tot drie jaar gevangenis. Wanneer het duidelijk de bedoeling is om te schaden, lopen de maximumstraffen op tot vijf jaar.”

‘Ik denk alleszins niet dat het de bedoeling was dat Schauvlieges telefoon zou crashen’
Frank Verbruggen

Kunnen we in het geval van dit mail- en sms-bombardement spreken van datasabotage?

“Ik denk alleszins niet dat het de bedoeling was dat Schauvlieges telefoon zou crashen. Ik denk dat het net de bedoeling was om haar veel informatie te bezorgen.”

Zijn er al mensen of organisaties veroordeeld voor het massaal sturen van mails of sms’en?

“Ja, maar vaak zijn die mails dan geen echte mails maar het werk van een bot, met de bedoeling om de mailserver plat te leggen. Dan valt dat zonder enige twijfel onder dat artikel op datasabotage. Hier is dat anders. Ik ga ervan uit dat hier echte mensen berichten en mails verstuurd hebben.”

Kan Schauvliege of haar partij hiervoor klacht indienen?

“Iedereen kan een klacht indienen. Dan zal worden uitgemaakt of het om een misdrijf gaat en zo ja welk misdrijf. Veel zal afhangen van de intentie bij diegenen die het opgezet hebben. Het parket kan ook zelf een onderzoek beginnen, zowel voor datasabotage als voor stalking.”