Direct naar artikelinhoud
Openbaar vervoer

Weyts wil ook jonge zwartrijders beboeten

Ben Weyts.Beeld Photo News

Jonge zwartrijders krijgen vandaag geen boete in de bus van De Lijn. Daar wil Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) een mouw aan passen. Een kind tussen 6 en 12 jaar riskeert in zijn voorstel een boete van 53 euro, iemand tussen 12 en 14 een boete tussen 79 en 300 euro.

2,7 miljoen pendelaars moesten het afgelopen jaar hun vervoersbewijs tonen aan een controleur van De Lijn. Dat zijn er 24.103 meer dan het jaar voordien en het gaat dus alweer om een record.

Er werden wel minder controleurs ingezet: 246. In 2017 waren het er 264, in 2016 268. Zij schreven in totaal 90.773 processen-verbaal uit voor zwartrijden. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Annick De Ridder aan minister van Mobiliteit Weyts (N-VA).

Ouders betalen

Wie geen boete krijgt als ze zonder geldig vervoersbewijs reizen, zijn kinderen tussen 6 en 14 jaar. Het is te zeggen: hun ouders krijgen wél een proces-verbaal in de bus, maar dat pv wordt meteen geseponeerd. En dat wil minister Weyts veranderen, leren we uit zijn 'Verzameldecreet' dat vandaag wordt behandeld in de bevoegde commissie.

Concreet: een kind tussen 6 en 12 jaar riskeert in zijn voorstel dan een boete van 53 euro. Zwartrijders tussen 12 en 14 jaar kunnen een boete krijgen van 79 euro (eerste keer) tot 300 euro (vanaf derde keer). Wie een Buzzy Pass heeft, riskeert pas na de tweede keer zwartrijden een boete van 20 euro en daarna een van 50 euro. Een kind jonger dan 6 jaar heeft geen vervoersbewijs nodig en boven de 14 jaar gelden er al boetes.

De boete wordt aan de ouders opgelegd. Het gaat voor de duidelijkheid ook om een optie. De inspecteur kan nog altijd ter plaatse inschatten of een boete op zijn plaats is of niet.

In een reactie benadrukt de woordvoerder van Weyts alleen dat het ontwerp van decreet nog behandeld wordt in het parlement en "dat alle concrete modaliteiten pas daarna vastgelegd worden in uitvoeringsbesluiten".