© HBVL

Waar of niet waar? "Twee op de drie diagnoses op het internet zijn fout"

Dagelijks worden we overstelpt met medisch nieuws. Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.

Dr. Marleen Finoulst

FACT

Zelf op zoek naar een oplossing voor je kwaal? Onze virtuele dokter is gevaarlijker dan gedacht: in twee op de drie gevallen vind je op internet een foute diagnose, zo stellen Amerikaanse onderzoekers vast.

CHECK

Onderzoekers van de Amerikaanse Harvard Medical School wilden weten hoe accuraat de online diagnostische symptomenchecker ‘Human Dx’ is. Human Dx is een populaire Amerikaanse website waar mensen zelf op zoek gaan naar een oplossing voor hun klachten. De onderzoekers legden 45 eenvoudige en ingewikkelde gezondheidsproblemen voor aan deze symptomenchecker en ook aan 234 Amerikaanse artsen, vooral huisartsen. De verstrekte diagnosen werden telkens door twee andere artsen onafhankelijk van elkaar nagekeken. Wanneer deze controlerende artsen niet overeenkwamen in hun diagnose, werd nog een derde arts geraadpleegd. De studie vond dat de online symptomenchecker (Human Dx) de diagnose in slechts 34% van de gevallen correct stelde, terwijl de artsen in 72,1% van de gevallen tot de juiste diagnose kwamen. Zowel voor simpele als ingewikkelde zaken sloeg de online checker de bal zeer vaak mis. De onderzoekers besluiten dat artsen veel beter in staat zijn om een diagnose te stellen dan dokter Google, zelfs wanneer de arts de patiënt niet kan onderzoeken. Deze studie maakte namelijk geen gebruik van reële patiënten, maar van documenten met een klachtenverhaal.

De kans dat online systemen beter presteren dan een arts is overal zeer klein: een arts gebruikt naast zijn kennis ook intuïtie, ervaring en andere vaardigheden, terwijl een internet-tool enkel op een wiskundig algoritme gebaseerd is.

Deze studie onderzocht slechts één ‘dokter Google’, namelijk het Amerikaanse systeem Human Dx en kan dus niet bewijzen dat andere systemen even ondermaats scoren. Dat de symptomenchecker zo vaak verkeerd oordeelt, moet echter wel doen nadenken: online diagnostische systemen (aangeduid met ‘dokter Google’) zijn onbetrouwbaar. Dit is niet de eerste studie die tot dergelijke conclusie komt.

Opvallend in dit onderzoek is dat dokters zelf ook geregeld de bal missloegen (in bijna 25% van de gevallen): dat heeft er mee te maken dat de patiënt niet kon onderzocht worden en geen technische onderzoeken (zoals een bloedafname of beeldvorming) konden worden aangevraagd. Dat kan dokter Google immers ook niet.

Zeer vele mensen gaan op zoek naar informatie over gezondheid op internet. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar gevonden informatie kan je best aftoetsen met je arts.

80% WAAR

De populaire Amerikaanse symptomenchecker, Human Dx, scoort opvallend slechter dan een arts van vlees en bloed in het beoordelen van een klachtenverhaal. Een waarschuwing voor wie zelf op internet op zoek gaat naar een diagnose voor zijn klachten. Bespreek daarom met je huisarts de informatie die je online vindt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer