‘Stempelende miljonair’ veroordeeld tot jaar cel

© fvv

De Gentse projectontwikkelaar Didier De Witte (72) is veroordeeld voor fiscale fraude en het gebruiken van valse facturen. De Witte is veroordeeld tot een jaar cel en 240.000 euro boete. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank beslist. De man kwam in 2011 al in opspraak omdat hij onterecht 40.000 euro stempelgeld had geïnd, terwijl hij een bedrijf van 35 miljoen euro runde.

Klaas Maenhout

Didier De Witte is vervolgd omdat hij eind 2008 ruim 1 miljoen euro, onder meer via cheques, versluisde van een vzw waarvan hij bestuurder was, Les Glycines, naar zijn eigen rekening, zonder dat aan te geven in zijn personenbelasting. Er werd daarbij gebruikgemaakt van valse facturen en een schermvennootschap.

Het parket vroeg twee jaar cel en de verbeurdverklaring van het geld. ‘Ja, we hebben valse facturen opgesteld om dat geld te krijgen’, pleitte zijn advocaat begin januari. ‘Maar van belastingontduiking is geen sprake. Mijn cliënt is 72 en hoort niet thuis in de gevangenis’, klonk het. ‘Maar een werkstraf of een enkelband ziet hij wel zitten.’

De rechtbank ging hier niet in mee. De Witte is veroordeeld tot een jaar celstraf en een geldboete van 240.000 euro. Hij moet ook 501.700 euro aan de Belgische staat. Hij kreeg wel geen beroepsverbod. Louter een geldboete was volgens de rechtbank geen gepaste straf, aangezien De Witte in het verleden al vaker een boete betaalde, maar doorging met de fraude. Ook een werkstraf was geen optie.

Ook zijn dochter, Florence De Witte, is veroordeeld. Ze krijgt zes maanden cel met uitstel. Ze moet ook een geldboete betalen van 12.000 euro, waarvan de helft met uitstel. De zoon van De Witte en de stroman zijn vrijgesproken.

Stempelgeld

De man kwam in 2011 al in opspraak omdat hij onterecht 40.000 euro stempelgeld had geïnd als ‘werkzoekend gezinshoofd’, terwijl hij een bedrijf van 35 miljoen euro runde dat luxehotels bouwde. Zijn zoon Thomas stond ingeschreven als bedrijfsleider, maar achter de schermen zwaaide vader De Witte de plak. Hij was ook bestuurder van vier vennootschappen. De RVA ontdekte pas na vier jaar dat De Witte van mei 2005 tot mei 2009 onterecht maandelijks 830 euro stempelgeld had gekregen. In 2013 kocht hij de 18 maanden celstraf die hij voor die fraude kreeg af.

Overigens werd De Witte in 2007 al eens veroordeeld tot een jaar cel omdat hij achttien Roemeense illegale arbeiders tegen een hongerloon liet werken aan een hotel in Gent.