ANP
Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Hoeveel kost een energiezuinige woning en wanneer verdien je je investering terug? Wij rekenen het voor je uit

Tegen het jaar 2050 moeten alle woningen in Vlaanderen aan een bepaalde energienorm voldoen. Een energiezuinige woning is comfortabeler én kan je heel wat geld besparen. Maar hoe maak je je woning energiezuinig? Met welke kosten moet je rekening houden en wanneer verdien je je investeringen terug? Wij rekenden het voor je uit.

5 reacties

  • Pierre Coomans

    5 jaar geleden
    Destijds kon ik mij geen zonnepanelen laten plaatsen (te duur) maar al de "ijken" die het wel deden krijgen nu nog "certificaten" terugbetaling van de Staat (d.i mijn belastingeld) nu ik met mijn spaarcentjes zonnepanelen heb gelegd gaan ze het voordeel van de terugdraaimeter proberen af te schaffen..dat vind ik discriminatie tegenover de rijken van vroeger die van onbekwame Freya miljoenen terugkregen..dus de gewone man betaald NOG EENS de rekening ...Schande..
  • Patrick Peeters

    5 jaar geleden
    De meesten hebben het al moeilijk om zich een woning aan te schaffen, laat staan dan nog eens alles te vernieuwen. We moeten al 60 % van ons loon afstaan en voor de overige 40 % gaan ze ons nog eens verplichtingen opleggen?
  • Dirk Peeters

    5 jaar geleden
    Antwoord: NOOIT ! ... omdat men enkel rekening houdt met de rechtstreekse kostenbesparing en NIET met onderhoudskosten (Vb. nieuwe omvormen voor zonnepanelen na 10 jaar) en verwijderingskosten en evenmin met de opportuniteitskost (je kan het geld immers ook in een GVV steken met 4% netto coupon, die je verliest wanneer je het geld in energiebesparende maatregelen steekt).
  • Eddy Dewyn

    5 jaar geleden
    82500 euro kost voor de goedkoopste oplossing. Neem een huis van 300000 euro en 10% winst bij verkoop = 30000 euro. Blijft af te schrijven investering van 52500 euro. Met een winst van enkele honderden euro per jaar komt men er niet. Conclusie : de investering betaalt zich nooit terug.
  • Peter Tijdgad

    5 jaar geleden
    Dat is niet meer voor de gewone werkmens er kan trouwens niks meer gespaard worden dankzij de regering met hun taxen dus het is nu al onbetaalbaar geworden !