Direct naar artikelinhoud
kritisch rapport

VN vragen België om kinderen niet langer op te sluiten

De achtjarige Anna-Maria.Beeld De Reuzenpoort

De VN-kinderrechtencommissie roept ons land op om minderjarigen niet langer op te sluiten in gesloten terugkeercentra. Dat blijkt uit een rapport dat het comité verspreid heeft over de kinderrechten in België. Daarnaast maakt de VN-instantie zich onder meer ook zorgen over de hoge kinderarmoede in ons land. 

Onlangs nog verbleef het Armeense gezin van de 8-jarige Anna-Maria een maand lang in het gesloten centrum van Steenokkerzeel.

De kinderrechtencommissie toont zich in haar rapport “bijzonder ongerust” over de opsluiting van minderjarige migranten in België. In haar aanbevelingen, die vanmiddag gepubliceerd werden, vragen de VN ons land om onmiddellijk met de praktijk te stoppen, en hen voortaan in open centra onder te brengen. België moet het belang van het kind vooropstellen, klinkt het in het rapport, ook als het over asiel en migratie gaat.

Sinds deze zomer kan ons land, na een onderbreking van tien jaar, opnieuw gezinnen met kinderen opsluiten met het oog op hun repatriëring. Die gezinsunits van het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel vormen een veelbesproken onderdeel van het Belgische migratiebeleid.

Lees ook:

Armeense meisje Anna-Maria blijft voorlopig in België

Advocaat Armeens gezin: “Voor Dienst Vreemdelingenzaken is het vervelend dat ze nog in België zijn”

Het comité benadrukt dat ook op het vlak van gezinshereniging het belang van het kind moeten worden vooropgesteld.

Hoge kinderarmoede

Daarnaast haalt het VN-comité in zijn conclusies nog een reeks andere pijnpunten aan. Zo wordt gewezen op de blijvende hoge kinderarmoede in ons land. “De maatregelen die door de overheid zijn genomen, hebben niet de gewenste impact op de afname van de kinderarmoede, met tot 18,6 procent van de kinderen met een risico op armoede”, zo vermeldt het rapport.

Vooral het hoge armoederisico bij kinderen met twee werkloze ouders, kinderen in eenoudergezinnen en kinderen van niet-Europese origine baart het comité zorgen. Er wordt daarom aanbevolen om een armoedestrategie uit te tekenen die vooral op minderjarigen mikt.

Het comité maakt zich tot slot ook zorgen over de vaststelling dat kinderen met een migratieachtergrond of met een lager sociaal-economisch profiel moeilijk toegang lijken te krijgen tot kwaliteitsonderwijs. Dat leidt tot mindere prestaties, een oververtegenwoordiging van die groepen in het technisch en beroepsonderwijs en kinderen die zonder diploma de school verlaten, zo luidt de kritiek. België krijgt de aanbeveling om meer inspanningen te leveren om die ongelijkheid weg te werken. Ook het intrekken van de studietoelage van spijbelende leerlingen in Vlaanderen wordt daarbij onder vuur genomen.

België had op 24 en 25 januari in Genève aan achttien experts uitleg moeten geven over de manier waarop het Verdrag voor de rechten van het kind (1989) wordt gevolgd. Om de naleving van dat verdrag te verzekeren, moeten alle landen die het ratificeerden om de vijf jaar verslag uitbrengen.

Mensenrechtenorganisaties tevreden met “sterk signaal” VN

Verschillende mensenrechten- en kinderrechtenorganisaties zijn tevreden dat het VN-comité voor de Rechten van het Kind in zijn rapport een “sterk signaal” naar de Belgische overheden heeft gestuurd. 

Er moet “dringend meer aandacht voor kwetsbare kinderen” komen, zo reageren onder meer Kinderrechtencoalitie Vlaanderen, het Kinderrechtencommissariaat, Unia, Myria, Defence for Children International, Unicef België en het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting.

De kinderrechten- en mensenrechtenorganisaties spreken van een “sterk signaal” dat naar de Belgische overheden wordt gestuurd. Ze benadrukken in hun reactie dat vooral de situatie van kwetsbare kinderen onder de aandacht wordt gebracht. Ze verwijzen daarbij naar kinderen met een handicap, jongeren die kampen met psychische problemen en kinderen op de vlucht.

“Daarnaast haalt het comité een aantal actuele thema’s aan. De repatriëring van alle Belgische kinderen, met hun familie indien mogelijk, vanuit door IS-gecontroleerde conflictgebieden in Irak en Syrië blijft een aandachtspunt. Ook klimaat en de noodzaak om kinderen in België te beschermen tegen de gevolgen van luchtvervuiling komt vooraan op de agenda”, zo wordt nog onderstreept.

Een woordvoerder van minister Maggie De Block (Open Vld), bevoegd voor Asiel en Migratie, kon donderdag nog niet reageren op de aanbeveling om niet langer gebruiken te maken van gezinsunits in gesloten centra.