Direct naar artikelinhoud
Mode

Kledingmerk Gucci haalt trui uit collectie na racismeklachten

De ‘balaclava top’ van Gucci.Beeld AP

Deze week presenteerde het modemerk Gucci haar nieuwe collectie. Een trui uit die collectie, de ‘balaclava top’, trok de aandacht op sociale media, zij het om de foute redenen. De trui van 785 euro lijkt volgens criticasters te veel op de racistische blackfacekarikatuur.

Zo loopt de hals van de wollen trui door tot halverwege het gezicht. Er is ook een mondopening voorzien met een rode rand. Volgens verschillende mensen in de Verenigde Staten lijkt de trui te veel op de manier waarop blanke acteurs in de vorige eeuw zwarte personages speelden: zij schilderden hun gezicht zwart en lieten een uitsparing rond de lippen. Dat februari in de VS Black History Month is, met extra veel aandacht voor de geschiedenis van de zwarte gemeenschap, hielp niet in de controverse.

Volgens Gucci had de trui een eerbetoon moeten zijn aan klassieke skibivakmutsen. Het modehuis verontschuldigde zich ondertussen en haalde de trui uit de collectie. “Wij beschouwen diversiteit als een fundamentele waarde die volledig in stand moet worden gehouden en gerespecteerd, en die bij elke beslissing die we nemen voorop moet staan”, liet het modebedrijf weten in een verklaring.