Direct naar artikelinhoud
Asielbeleid

VN tikt België opnieuw op de vingers over opsluiten minderjarigen

Een actie tegen de detentie van kinderen aan het gesloten centrum in Steenokkerzeel, vorig najaar.Beeld REUTERS

Het VN-kinderrechtencomité wil dat België komaf maakt met het opsluiten van minderjarigen in gesloten asielcentra. Dat staat te lezen in een nieuw rapport. Het comité toont zich ook bezorgd over kinderen in armoede en kinderen met een beperking.

In een reeks van 55 aanbevelingen benadrukt het Comité de situatie van kwetsbare kinderen in België. Het toont zich bezorgd dat in ons land nog steeds heel wat kinderen in armoede leven. Dat peil moet dringend naar omlaag, klinkt het. Ook de situatie van kinderen met een beperking is een pijnpunt, zowel wat inclusief onderwijs als de wachtlijsten voor opvangvoorzieningen betreft.

Over kinderen in migratie spreekt het kinderrechtencomité zich zeer duidelijk uit: “Maak een eind aan de opsluiting van kinderen in gesloten centra”, luidt een van de aanbevelingen. Het comité is er niet over te spreken dat ons land families met kinderen sinds augustus vorig jaar opnieuw opsluit in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel.

Verschillende mensen- en kinderrechtenorganisaties reageren tevreden op het “sterk signaal” dat het VN-Comité volgens hen naar de Belgische overheden stuurt. Er moet “dringend meer aandacht voor kwetsbare kinderen” komen, stellen onder meer Kinderrechtencoalitie Vlaanderen (dat 25 ngo’s groepeert, DBA.), het Kinderrechtencommissariaat, Unicef en Unia.

Het 8-jarige Armeense meisje Anna-Maria werd samen met haar gezin vier weken lang opgesloten in het gesloten centrum.Beeld De Reuzenpoort

Anna-Maria

De opsluiting van minderjarigen kwam de afgelopen weken weer vol in de aandacht, naar aanleiding van het 8-jarige Armeense meisje Anna-Maria, dat samen met haar gezin vier weken lang werd opgesloten in het gesloten centrum. Op dit moment verblijft nog een ander Armeens gezin met twee minderjarige kinderen in Steenokkerzeel.

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen ijvert er al lang voor om met de praktijk te stoppen. “We hebben ondertussen al heel wat onderzoeksmateriaal dat aantoont dat zelfs kortstondige detentie nefast is voor de ontwikkeling van een kind”, zegt Vanobbergen. Volgens hem moet ons land veel meer inzetten op terugkeerbegeleiding.

Het is niet de eerste keer dat het VN-comité ons land op de vingers tikt over de opsluiting van minderjarigen. Dat gebeurde eerder al in september, kort nadat 127bis opnieuw in gebruik werd genomen.

‘We hebben al heel wat onderzoeksmateriaal dat aantoont dat zelfs kortstondige detentie nefast is voor de ontwikkeling van een kind’
Bruno Vanobbergen, Kinderrechtencommissaris

Zowel minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) als haar voorganger Theo Francken (N-VA) benadrukte steeds dat de opsluiting in gesloten centra slechts het laatste redmiddel is, dat enkel wordt toegepast als alle andere opties uitgeput zijn. De Block was gisteren niet bereikbaar voor commentaar op het VN-rapport.

Ook de toetsing van het belang van het kind in asielprocedures blijft een groot pijnpunt. “We vragen al jaren aan de Dienst Vreemdelingenzaken of ze die toetsing doen, en op welke manier. Maar we krijgen daar heel weinig zicht op”, zegt de kinderrechtencommissaris. 

Vooruitgang geboekt

Het is niet zo dat het VN-Comité een gitzwart beeld schetst van de situatie van de kinderrechten in ons land. Zowel Vanobbergen als de middenveldorganisaties benadrukken dat België sinds het vorige rapport in 2010 zeker stappen vooruitgezet heeft. Vanobbergen: “De verschillende overheden zijn absoluut aan de slag gegaan met de aanbevelingen uit 2010. Je kan dus zeker zeggen dat er vooruitgang is geboekt.”

De aanbevelingen van het Comité zijn niet juridisch bindend, maar hebben wel moreel gewicht. “De druk is de laatste jaren duidelijk opgevoerd”, zegt Carolien Pattyn van de Kinderrechtencoalitie. “Kinderrechten staan steeds prominenter op de agenda. Kijk maar naar het feit dat ook jeugdbewegingen zich steeds meer uitspreken tegen kinderen in detentie.”

Het middenveld benadrukt wel dat er nog heel wat werk aan de winkel is. De 55 aanbevelingen moeten op korte termijn vertaald worden naar concreet beleid. “Als je dergelijke aanbevelingen krijgt, is het de bedoeling om volgende keer een beter rapport te kunnen voorleggen”, zegt Pattyn, die eraan toevoegt dat de aanbevelingen niet op een beter moment konden komen aangezien binnenkort nieuwe regeerakkoorden zullen worden geschreven.

Lees ook:

Het standpunt van journaliste Barbara Debusschere: “We moeten kinderleed verminderen, en we weten hoe dat kan”