© Vel

Joachim Mununga krijgt vuurdoop als T1 ‘ad interim’ van OHL op bezoek bij ex-club KV Mechelen: “Vergiftigd geschenkje voor Vrancken”

Wie wordt de nieuwe trainer van OH Leuven? In afwachting van een definitief antwoord van topkandidaat Frank Vercauteren zit er zaterdagavond een andere oude bekende van KV op de bank als interimcoach van OH Leuven. Joachim Mununga, nog altijd maar 30 jaar, bereidt zich voor op zijn officiële debuut als T1 ad interim op bezoek bij zijn ex-club KV Mechelen. “Het verbaast me niet dat KV onder Wouter Vrancken zo’n hecht collectief is geworden”, aldus Mununga.

Thomas Standaert

Het gaat snel met de trainerscarrière van Joachim Mununga. Vorig seizoen zette de Congolese Belg pas zijn allereerste stapjes als trainer van de U19 van OHL. Bij de start van dit seizoen werd Mununga gepromoveerd tot assistent-coach van de beloften en drie maanden later haalde Nigel Pearson hem als T2 bij de A-kern. Nadat de Engelsman begin deze week werd ontslagen werd Mununga aangesteld als tijdelijke nieuwe hoofdcoach, in afwachting van een definitieve opvolger. “Het is een aparte situatie”, legt Mununga uit. “Niet speciaal voor mij - ik doe gewoon wat er van me gevraagd wordt - maar voor de club in zijn geheel. Mijn opdracht is duidelijk. Ik neem over tot er een nieuwe hoofdcoach wordt aangesteld. Daarna schik ik me braafjes terug in mijn rol als T2. Of ik geen ambitie heb om T1 te worden? Jawel, maar alles op zijn tijd. Ik ben ambitieus maar ik heb niet de pretentie om nu al te verkondigen dat ik klaar ben om hoofdtrainer te worden. Die vraag stelt zich niet. Ik ben daar dus ook niet mee bezig. Ik gebruik al mijn focus en energie om deze tijdelijke opdracht tot een goed einde te brengen.”

© Vel

‘Punt zou een succes zijn’

Tien jaar geleden deelde Mununga in zijn eerste seizoen als speler bij KV Mechelen de kleedkamer met Wouter Vrancken. Samen stonden ze aan aftrap van de verloren bekerfinale tegen KRC Genk (0-2). “Ik heb alleen maar mooie herinneringen aan mijn tijd bij KV Mechelen. Mijn respect voor de supporters is nog altijd groot. En ook met Wouter Vrancken heb ik nog altijd een goede band. Ik heb hem zondag zelfs nog een berichtje gestuurd voor zijn verjaardag. Ik hoop dat ik hem zaterdag nog een vergiftigd geschenkje kan geven (grijnst). Ook al is KV de beste ploeg van deze reeks, toch ben ik er zeker van dat we hen een moeilijke avond kunnen bezorgen. Een punt zou voor ons al een succes zijn. Daar ben ik eerlijk in. De druk ligt volledig bij hen. Zij moeten winnen om op koers te blijven. Wij daarentegen hebben niets te verliezen.”

© BELGA

Het succes van Vrancken als coach van KV verrast Mununga niet. “Tien jaar geleden was hij al een van de belangrijkste figuren in de kleedkamer. We hadden toen een goep met veel sterke persoonlijkheden (met ook Renard, Persoons, Vleminckx, ... red.) maar Wouter was een van de leiders. Vooral omdat hij heel goed op de groep kon inpraten. Hij was iemand die met woorden de spelers kon raken en motiveren. Het verbaast me dus niet dat KV onder hem zo een hecht collectief is geworden. Alle neuzen in dezelfde richting. Als beginnende trainer hoop ik nog veel van hem te leren maar zaterdag zie ik hem enkel en alleen als tegenstander.”

‘Pintje of snel de bus op’

Alleen als hij tevreden is over de prestatie van zijn team wil Mununga morgen na de match ook nog wat genieten van zijn terugkeer Achter De Kazerne. “Het wordt een leuk weerzien. Met Wouter én natuurlijk met de supporters. Alleen ga ik daar voor en tijdens de match geen seconde aan denken. Dan is OHL het enige wat telt. Na de match kunnen we wel bijpraten, leuke herinneringen ophalen en een pintje drinken. Mijn enige voorwaarde is dat mijn team een goede prestatie levert. In het andere geval duik ik zo snel als ik kan terug de bus in.”

MEER OVER KV Mechelen