© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

thumbnail: null
thumbnail: null

93 jonge refs slagen in hun examen: “In Limburg weten we van aanpakken”

Zaterdag zijn 93 scheidsrechters geslaagd in hun examen. “Toch een bewijs dat we in Limburg van aanpakken weten”, pronkt Danny Ceyssens die zich bezig houdt met het rekruteren van refs. “Onze manier van werken zal overslaan naar de rest van Vlaanderen.”

Norbert Stas/Kristof Jacobs

Voor de eerste scheidsrechterscursus van het seizoen waren 136 kandidaten ingeschreven. “Het is normaal dat uiteindelijk maar 70% tot 80% komt opdagen”, aldus Ceyssens. “Een aantal kandidaten zijn nog afgehaakt door de recente gebeurtenissen tijdens de U17-wedstrijd tussen Zutendaal en Turkse Rangers. Zij of hun ouders hadden schrik dat ze vroeg of laat in de problemen zouden geraken.”

“Met ons systeem van ambassadors (mensen die in een club op zoek gaan naar kandidaten, nvdr) hebben we ons in eerste instantie vooral gericht op dertien clubs die scheidsrechters te kort hadden”, zegt Ceyssens over zijn aanpak. “Vandaar dat Sparta Lille liefst zeven man afvaardigde. We hebben ons ook vooral gefocust op het gewest Beringen om de eenvoudige reden dat we daar heel wat mensen persoonlijk kennen. Resultaat: 42 nieuws refs in het gewest. Dat wil ik nu verruimen. Gisteravond was ik al te gast bij de Maaslandse Verstandhouding, daarna volgen de andere gewesten.”

Jesse Thijs

Dat jonge scheidsrechters het kunnen maken, bewees Jesse Thijs vorige zondag in de match tussen THES B en Winterslag in 4C. De 17-jarige had het niet onder de markt met de Winterslag-spelers, maar bracht de match zonder problemen tot een goed einde. “Ik kreeg van de bezoekende spelers reacties op alle beslissingen die ik tegen hen nam”, zegt Thijs. “Van een buitenspelfase waar ik honderd procent zeker van was, tot kleine overtredingen die ik goed gezien had, ... telkens gingen ze met mij in discussie. Weet je, als 17-jarige is het niet simpel om tegen 35-jarigen te zeggen dat je een situatie zus of zo beoordeelt. Ik beslis echter op voorhand waar ik de streep trek. Als je de twee ploegen op dezelfde manier behandelt, dan accepteren ze na een tijdje die beslissingen wel. Met compenseren van mogelijke fouten moet je bij mij niet afkomen.”

Thijs fluit nu drie seizoenen. Zondag was het was zijn derde match in vierde provinciale. “Hoewel we vaak commentaar krijgen van spelers en supporters, blijf ik het met veel plezier doen. Dat zit in de familie. Mijn neef, Koen, is assistent-scheidsrechter in eerste klasse. Wat ik belangrijk vind als ref? Communicatie met de spelers. Ik wil niet de indruk wekken dat ik boven hen sta. Ze mogen altijd praten met mij. Als ze geen respect tonen voor mij of een andere speler, zal ik hen eerst waarschuwen. Als dat niet helpt, geef ik pas geel. Ach, ik doe het graag en hoop het nog lang te doen.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer