Direct naar artikelinhoud
Klimaatprotest

Klimaatbrossers buigen niet ondanks kritiek op Schauvliege-bombing

Het klimaatprotest doet voor de eerste keer Leuven aan, waar zo’n 10.000 jongeren verzamelen.Beeld Thomas Sweertvaegher

Met 20.000 kwamen ze gisteren opnieuw op straat. De klimaatbrossers lieten zich niet van de wijs brengen door de kritiek op de ‘sms bombing’ van Joke Schauvliege en verspreidden zich over steeds meer Vlaamse en Waalse steden. Ook Nederland heeft de smaak te pakken.

De focus van de acties van Youth for Climate lag donderdag in Leuven, waar volgens de politie “vlot meer dan 10.000 jongeren” voor het klimaat betoogden. Net zoals vorige week, toen 15.000 jongeren in Luik protesteerden, lag het zwaartepunt van de actie dus niet in ‘geboorteplaats’ Brussel. Daar verzamelden volgens de politie 5.000 betogers aan station Brussel-Noord voor een vijfde opeenvolgende mars.

De beweging kiest er sinds deze week bewust voor om het hele land rond te gaan omdat “het voor sommigen moeilijk is om elke week naar Brussel te komen”. Dat zegt Anuna De Wever, het gezicht van Youth for Climate. In Kortrijk kwamen nog eens 1.000 klimaatactivisten op straat, terwijl het in Hasselt en Antwerpen telkens om zo’n 600 betogers ging. Ook in enkele steden in Wallonië werd actie gevoerd: in Herve ging het om zowat 500 jongeren, in Luik zowat 250 en in Bergen verschillende tientallen. 

Bovendien breidt de spijbelactie uit naar Nederland. In Den Haag daagden meer dan 10.000 jongeren op, terwijl er ‘slechts’ 4.000 werden verwacht. De liberale premier Mark Rutte noemde het “een belangrijk signaal dat jonge mensen zo betrokken zijn”, al is de vraag volgens hem vooral hoe je de “energie van de jongeren kan gebruiken om de rest van Europa mee te krijgen in de Nederlandse ambities”.

De klimaatactie breidt uit naar Nederland. In Den Haag daagden meer dan 10.000 jongeren op.Beeld ANP

Versplintering

In ons land levert de keuze voor versplintering een brede basis op, maar geen recordgetallen. Over heel België gaat het om ongeveer 20.000 jongeren en sympathisanten, terwijl dat er vorige week nog ruim 30.000 waren. De voorbije dagen kwam de geloofwaardigheid, en vooral de spontaniteit van de beweging, dan ook op de helling door de ‘sms bombing’ van ex-klimaatminister Joke Schauvliege (CD&V). De actie van het omstreden Act for Climate Justice leidde in sommige media tot de conclusie dat de klimaatmarsen gekaapt zijn door extreemlinkse organisaties.

“We zijn tegen groepen die online bashen”, distantieerde Anuna De Wever zich duidelijk van die actie. Hoewel ze het ontslag van Schauvliege onnodig noemde, stelde ze wel dat het “niet oké is dat ze gelogen heeft”. De Wever benadrukte dat ze hoopt dat het debat nu weer over het beleid kan gaan. “Bij sommige politici is de boodschap nog niet aangekomen.” Youth for Climate zou wel al gecontacteerd zijn door de nieuwe Vlaamse klimaatminister Koen Van den Heuvel (CD&V).

Klimaatexpert Jean-Pascal van Ypersele (UC Louvain) spreekt in een interview met deze krant zijn steun uit voor de ‘klimaatspijbelaars’. Hij noemt hun daden “indrukwekkend”, maar blijft tegelijkertijd nuchter. “Binnen twee weken kan dit weer van de politieke agenda geveegd worden. Tienduizenden mensen is geen elf miljoen.” Hij oordeelt streng over de oudere generaties. “De jongeren op straat weten dat wij dat op hen afwentelen. Wij gebruiken hun toekomst nu als grondstof in onze dagelijkse levens, als kolonialen.”

‘De jongeren op straat weten dat wij dat op hen afwentelen. Wij gebruiken hun toekomst nu als grondstof in onze dagelijkse levens, als kolonialen’
Jean-Pascal van Ypersele, klimaatexpert (UC Louvain)

Van Ypersele pleit alvast voor betere beleidscoördinatie tussen de verschillende beleidsdomeinen, maar ook voor meer klimaatkennis. “Mochten politici het probleem en de gevolgen beter vatten, dan zouden ze ook de voordelen zien, zoals meer jobs en betere gezondheid.”