Direct naar artikelinhoud
Sparen

Klacht tegen discriminerende spaarrekening: vijf keer zoveel interest enkel onder de 40

Beeld ter illustratie.Beeld Thinkstock

Bpost-bank heeft een klacht aan de broek bij het interfederaal gelijkekansencentrum Unia. Een 54-jarige man uit Ronse pikt het niet dat de Cocoon-spaarrekening is voorbehouden aan klanten jonger dan 40 – terwijl de intresten oplopen tot 0,55%, ofwel vijf keer meer dan het klassieke spaarboekje. Hij kaartte de “discriminatie” aan bij Spaargids.be.

Amper 0,01% basisintrest, aangevuld met 0,11% getrouwheidspremie: dat krijgen houders van de Ritmo Spaarrekening bij bpost bank tegenwoordig. Geen wonder dus dat sommigen wilden overstappen naar de Cocoon Rekening toen die gelanceerd werd: 0,40% basisintrest en 0,15% getrouwheidspremie. Zo ook Ronny Verkest uit Ronse. Probleem: hij is 54. "Ouder dan 40 en dus word ik geweigerd voor een Cocoon-rekening", vertelt hij. "Ik aanvaard dat er speciale spaarformules worden gelanceerd voor jongeren tot bijvoorbeeld 18 jaar, maar dit beschouw ik als discriminatie op leeftijd. Ik heb dan ook een klacht ingediend bij Unia."

Dat banken een onderscheid maken volgens leeftijd is wettelijk mogelijk, zegt Isabelle Marchand van Febelfin, de koepel van de banksector, in De Tijd. “Een KB over de spaarrekeningen laat toe dat banken leeftijd koppelen aan een spaarformule. Elke bank kan daar haar eigen invulling aan geven, in lijn met haar commercieel beleid”, zegt de woordvoerster. Tegenover Belga benadrukt de woordvoerster dat er wel degelijk ook een algemene wetgeving rond discriminatie bestaat. “Er zijn twee luiken. Enerzijds het KB uit 2013, anderzijds de wetgeving rond discriminatie. Er moet afgetoetst worden of het product dat wordt gelanceerd, conform die wetgeving is. Het is niet aan Febelfin om daarover te oordelen.”

Wouter Baelde van de persdienst van bpost bank sluit zich aan bij de informatie over het KB. “We hebben dat product gelanceerd om jongeren te helpen sparen voor een woning. Het is volledig conform het KB”, zegt hij aan Belga. “Andere banken hebben trouwens gelijkaardige spaarrekeningen." Banken mikken inderdaad op specifieke doelgroepen en lanceren daarbij formules gekoppeld aan leeftijdscategorieën. Zowat alle banken hebben bijvoorbeeld baby- en jongerenrekeningen. BNP Paribas Fortis heeft Woonsparen en de Hello4You-spaarrekening. Die richt zich op jongvolwassenen tussen 18 en 27 jaar en belooft een klassieke basisrente van 0,01%, maar wel een hogere getrouwheidspremie (0,20% in plaats van 0,10%).

Geld recupereren

Mag dat allemaal zomaar? "Discriminatie is bij wet verboden, ook als dat gebeurt wegens je leeftijd. Om een verschil in behandeling op basis van leeftijd te rechtvaardigen, moet er immers een legitiem doel worden nagestreefd én moet de maatregel die het onderscheid invoert, passend en noodzakelijk zijn", zegt minister van Economie en Consumenten Kris Peeters (CD&V). "Ik heb begrepen dat er in dit concreet dossier reeds melding is gemaakt bij Unia en ik wacht hun onderzoek daarover af."

Het gelijkekansencentrum laat weten dat het nauwelijks klachten krijgt over leeftijdsdiscriminatie van spaarders bij banken. "We hebben deze klacht ontvangen en gaan bekijken of er sprake is van discriminatie. Vorig jaar kregen we een klacht over een woontoren in Hasselt met flats waar alleen jonge mensen tot 32 jaar aanspraak konden op maken. Onze conclusie was dat dit pure discriminatie was en de stad Hasselt heeft het idee dan ook laten varen. In deze zaak hopen we later deze maand een duidelijk advies te kunnen formuleren", zegt Bram Sebrechts van Unia.

Klager Ronny Verkest wil in de eerste plaats "de gederfde inkomsten recupereren", zegt hij. "Indien Unia bevestigt dat er inderdaad sprake is van discriminatie zal ik mijn raadsman vragen om de nodige juridische stappen te ondernemen."