Direct naar artikelinhoud
Brazilië

ArcelorMittal evacueert 200 mensen bij Braziliaanse dam wegens ‘risico’s’

ArcelorMittal evacueert 200 mensen bij Braziliaanse dam wegens ‘risico’s’
Beeld AP

Staalgigant ArcelorMittal evacueert 200 personen nabij een dam van een ijzerertsmijn van het bedrijf in Brazilië. Er is sprake van ‘risico’s’ omtrent de dam.

De Braziliaanse autoriteiten hebben volgens lokale media het bedrijf gewaarschuwd voor risico's met een dam bij de mijn Serra Azul in de staat Minas Gerais. Ongeveer vijftig families zouden ondertussen geëvacueerd zijn uit het gebied.

De topman van ArcelorMittal in Brazilië, Benjamin Baptista, verontschuldigde zich bij de lokale gemeenschap voor de overlast door de ontruiming. Het is volgens hem de enige juiste beslissing. Experts onderzoeken de dam nu op mogelijke problemen. Wat er juist zou mislopen met de dam is onduidelijk.

In januari bezweek nog een dam bij een ijzerertsmijn van de Braziliaanse mijnbouwer Vale. Een enorme stroom modder en afval bedolf delen van het terrein en naburige wooncomplexen in de buurt van Brumadinho. Er zijn inmiddels 150 slachtoffers van de dambreuk geborgen en er worden nog meer dan 180 mensen vermist.