© Shutterstock

Experts waarschuwen: let op met foto’s van je kinderen op internet

Foto’s van je kinderen online plaatsen? Dat kan, maar ouders dienen goed na te denken over wat en hoeveel ze delen. Dat raden pediaters aan op basis van cijfers van een nieuwe studie, die afgelopen vrijdag werd voorgesteld op de jaarlijkse conferentie van de American Academy of Pediatrics (AAP).

vwh

Meer dan negentig procent van de tweejarigen heeft al hun debuut gemaakt op sociale media, een derde is amper een dag na hun geboorte al online verschenen. Dat is veel en daarom raden pediaters ouders nu aan om de online identiteit van hun kinderen beter te beschermen door zich beter te informeren over het privacybeleid van bepaalde websites. Ze waarschuwen ook om in een post ook nooit de locatie mee te geven van je kinderen.

“Ouders denken vaak na over hoe ze hun kinderen moeten beschermen als ze het internet gebruiken”, zegt pediater Bahareh Keith, verbonden aan de universiteit van Florida. “Maar ouders, zoals ikzelf, houden in eerste instantie niet altijd rekening met hoe hun eigen gebruik van sociale media het welzijn van hun kinderen kan beïnvloeden.”

Belgische campagne

In ons land waarschuwde de federale politie al voor het delen van kinderfoto’s op het internet. Daarbij werd onder meer verwezen naar uitdagingen op Facebook, waarbij moeders drie foto’s van hun kroost moesten delen en andere mama’s moesten nomineren om hetzelfde te doen. “Let erop dat hun privacy en afbeelding worden beschermd. U weet nooit hoe deze informatie kan worden verzameld en opnieuw worden gebruikt” , luidde de boodschap die in maart van dit jaar werd verspreid.

Naast een reëel gevaar kan het delen van kinderfoto’s ook ongemakkelijke situaties veroorzaken, dat zei pedagoog Pedro De Buyckere twee jaar terug in het Radio 1-programma ‘Hautekiet’. “Kinderen worden ouder en tieners vinden hun privacy erg belangrijk. De foto van je peuter op het potje kan heel leuk zijn, maar wil hij als tiener nog wel dat zijn vrienden dat kunnen zien? Vanaf een bepaalde leeftijd is het zelfs misschien een goed idee om aan je kinderen te vragen: mag ik dit delen?”, klonk het toen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer