© Archiefbeeld GIPLA

Dierenbescherming: "Opgelet, oplichters werken in onze naam"

De Mechelse Dierenbescherming waarschuwt voor oplichters die in naam van de organisatie fondsen werven of spulletjes verkopen. Recent kon de politie verdachten vatten.

Sven Van Haezendonck

De Dierenbescherming Mechelen kreeg eind vorige week melding van mogelijke oplichters. Een ouder koppel belde in Sint-Katelijne-Waver deur aan deur aan om steun te vragen voor de dierenbescherming. “Maar wij werken helemaal niet op die manier. Daarom hebben wij de politie verwittigd. Het is overigens niet de eerste keer dat dit gebeurt. Eerder dit jaar was het ook al eens het geval”, zegt beheerder Sabine Slaets.

Dankzij de alerte reactie van een getuige, die een nummerplaat kon noteren, is de politie er in geslaagd om twee verdachten te identificeren. “Het onderzoek naar deze feiten loopt nog”, reageert woordvoerder Dirk Van de Sande van de politie Mechelen-Willebroek.

Slaets laat er alleszins geen twijfel over bestaan. “Die mensen doen dat niet voor onze werking. Ze wekken bij mensen wel die indruk. Maar als er wordt doorgevraagd, blijken ze actief te zijn voor een vzw die niet meer bestaat. Dat is dus pure oplichting”, vertelt Slaets.

"Vrijwilligers spreken wel handelaars aan"

Ze benadrukt dat Dierenbescherming Mechelen vzw bij mensen thuis in principe geen fondsen werft. “Wat wel gebeurt, is dat vrijwilligers van ons handelaars aanspreken om fondsen te werven. Het gaat dan wel meestal om mensen die ze kennen. En onze vrijwilligers kunnen zich altijd legitimeren. Zo hebben ze een brief op zak die door mij ondertekend is en met een stempel van ons”, legt Sabine Slaets uit.

Over huis-aan-huisverkopers is ze duidelijk. “Opgelet voor deze oplichters. Ze werken in onze naam door enkel dierenbescherming als naam te gebruiken. Maar nog eens voor alle duidelijkheid: wij doen dit niet”, zegt de beheerder nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER