Direct naar artikelinhoud
Tip

Beauty-producten met alcohol: mijden of kopen? Tips van een kenner

DMM0902 GespotBeeld rv tenzij credit in naam bestand

Elke kater herinnert je eraan: alcohol is des duivels, want het plezier heeft een wrange, gortdroge nasmaak. Net zo met huidverzorging, weet beauty-journalist Tim Devriese.

Alcohol zorgt ervoor dat crèmes ­prettig aanvoelen en snel intrekken, maar het venijn zit ‘m in de staart. Want alcohol beschadigt de huid en droogt ze uit. Je vindt de stof vaak in hydraterende crèmes of in reinigers, respectievelijk voor het frisse gevoel en voor de sterke reinigingskracht.

Alcohol stript alle vuil weg dat in zijn buurt komt. Vooral mensen met een vette huid moeten extra oppassen. Want het comfort van zo’n crème weegt niet op tegen de effecten. Een vette huid die uitdroogt, gaat namelijk in overdrive en produceert nog meer talg en olie, waardoor de huid nog meer gaat blinken dan voorheen. Puistjes, uitslag en een versnelde huidveroudering zijn het resultaat van een frisse quick fix.

Check dus zeker de ingrediëntenlijst eer je koopt of smeert. Alcoholvrije reinigers bestaan, zoals micellair water of reinigingsolie, en die leveren prima werk. Maar er zijn ook alcoholen die de huid deugd doen. Die zorgen ervoor dat ingrediënten zoals vitamine A en C gemakkelijk en snel de huid ­intrekken, waardoor de crème dus sneller en beter werkt.

Hoe lees je nu zo’n schoonheidsbijsluiter?

De ingrediëntenlijst van een gemiddeld product bestaat uit een waslijst van moeilijke chemische bestand­delen waarin een kat haar jongen niet terugvindt. Hoe meer er in een product zit, hoe hoger een bestanddeel op de lijst staat. Staat ethylalcohol in een van de drie eerste bestanddelen, dan vermijd je het ­product best. En natuurlijk geldt: hoe minder bestanddelen, hoe beter.

Te vermijden

Ethylalcohol, ethanol, SD of gedenaturaliseerde alcohol en isopropyl. Die soorten alcohol drogen de huid uit, verdunnen de beschermingslaagjes van je vel en zorgen uiteindelijk voor een snellere huidveroudering.

Te omarmen

Cetylalcohol, stearyle en behenyle. Die alcoholen zorgen ervoor dat ­vitamines en antioxidanten sneller de huid intrekken.