Direct naar artikelinhoud
Politiek

Bert Anciaux zet stap opzij: “Einde van mijn politieke loopbaan”

Bert Anciaux, einde van een politieke loopbaanBeeld BELGA

Bert Anciaux (59), die ruim twee weken geleden werd aangeduid als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement voor sp.a in Brussel, zet een stap opzij. Brussels parlementslid Hannelore Goeman, aanvankelijk kandidaat eerste opvolger voor de Europese lijst, zal hem vervangen.

Anciaux besliste zelf om plaats te maken om twee redenen: hij wil de engagementen die hij de voorbije jaren aanging buiten de politiek blijven voortzetten en hij wil een kans geven aan de jeugd, zegt hij. “Na twintig jaar echt steeds 200 procent alles gegeven te hebben, is het tijd voor iets anders”, zegt hij aan de telefoon vanuit het woonzorgcentrum De Overbron, waar hij gedelegeerd bestuurder is. “Ik sta momenteel achter de bar”, legt Anciaux uit. Daarnaast geeft hij onder meer les aan de UGent en de Erasmushogeschool Brussel, en hij is ook nog voorzitter van de koepel van de Nederlandstalige Hogescholen en Universiteiten in Brussel (Brik) en de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris.

“Door een stap terug te zetten, geef ik de jongeren nu de kans te vechten voor de jongeren in de stad, voor meer sociale rechtvaardigheid.” Voor Anciaux, die 40 jaar actief is geweest in de politiek, als parlementslid, schepen, voorzitter (VU), en diverse ministerfuncties, is de Wetstraat stilaan een afgesloten hoofdstuk. “In grote mate is dit mijn politieke afscheid, ja, tenzij de partij mij nog zou vragen voor de Senaat. Die mooie democratische instelling die ten onrechte verguisd en verketterd wordt. Ik heb daar nog wel een rol te spelen en die functie is te combineren met mijn andere activiteiten,” zegt Anciaux. “Al ben ik dankbaar voor wat ik heb mogen doen. Het is soms heel zwaar geweest, maar ik had het ook niet anders kunnen doen.”