Direct naar artikelinhoud
Grammy Awards

Primeur Grammy Awards: rapnummer uitgeroepen tot beste song

Childish Gambino tijdens een optreden in Las Vegas in september vorig jaar.Beeld AFP

Childish Gambino heeft zondag de Grammy Award voor song van het jaar gewonnen. This Is America versloeg Shallow, de hit van Lady Gaga en Bradley Cooper uit de film A Star Is Born. Het is voor het eerst in de 61-jarige geschiedenis van de Grammy Awards dat een rapnummer tot beste song van het jaar wordt verkozen. 

In het nummer stelt Childish Gambino misstanden in de Amerikaanse samenleving aan de kaak, zoals bijvoorbeeld de rassenscheiding en het vuurwapengeweld. De videoclip, waarin eerst een man en daarna een heel gospelkoor wordt afgeschoten, deed flink wat stof opwaaien. Donald Glover, zoals Gambino echt heet, won met het nummer ook de award voor Beste Rap-/Zangoptreden, Beste Opname en Beste Videoclip. 

Glover is een veelzijdige artiest. Naast zanger en muziekschrijver, is hij ook acteur (hij speelde een hoofdrol in de Star Wars-film Solo: A Star Wars Story),  stand up-comedian en deejay, en schrijft hij tv-series. Hij is onder meer de schrijver van Atlanta, een serie over zwart Amerika. 

De andere grote winnaar van de avond was country-zangeres Kacey Musgraves, die ook vier awards mee naar huis kan nemen, waaronder die voor Beste Album. Ook Lady Gaga viel flink in de prijzen. De Amerikaanse zangeres kreeg drie awards, waaronder twee voor haar nummer Shallow uit de film A Star Is Born waarin ze samen met Bradley Cooper speelt. Cooper was overigens niet bij de uitreiking, omdat hij in Londen bij de uitreiking van de Bafta’s was.

Cardi B won als eerste vrouwelijke rapper een Grammy voor een solo-album, Invasion of Privacy. Ze was weliswaar niet de allereerste vrouwelijke rapper die een Grammy in ontvangst mocht nemen, maar wel de eerste solo-artiest die de prijs voor Beste Rapalbum op haar naam mag schrijven.

Beste Rapnummer voor Drake

Drake won de Grammy voor Beste Rap met zijn hit God’s Plan. Drake, die zelden naar prijsuitreikingen gaat,  verraste door zelf de award in ontvangst te nemen. Hij vertelde de zaal vol muzikanten dat het winnen van awards niet nodig is als je echte fans hebt die je concerten bijwonen en je liedjes zingen.
‘Je hebt al gewonnen als er mensen zijn die je liedjes woord voor woord mee kunnen zingen. Als er mensen met reguliere banen regen en sneeuw trotseren en hun zuurverdiende geld uitgeven om kaartjes te kopen voor jouw concerten, dan heb je geen award meer nodig. Dan heb je al gewonnen’, aldus de Canadese rapper in het Staples Center in Los Angeles.

Drake.Beeld AFP

Ruzie

Zangeres Ariana Grande won haar eerste Grammy Award voor het album Sweetener, maar ze was niet aanwezig om het beeldje in ontvangst te nemen. In de aanloop naar de uitreiking had ze het aan de stok gekregen met de organisator over een optreden tijdens de show. 

Pharrell Williams werd uitgeroepen tot producer van het jaar. Hij versloeg onder anderen Kanye West.

Lady Gaga.Beeld AFP

Verrassingsoptreden

Michelle Obama hield onverwachts een korte toespraak bij het begin van de uitreiking. Ze betrad samen met presentatrice Alicia Keys en Lady Gaga, Jada Pinkett Smith en Jennifer Lopez het podium, waarna de vrouwen het belang van muziek bespraken. Daarna hield Michelle een korte toespraak. ‘Of we nu van country, rap of rock houden, muziek helpt ons onze gevoelens te delen. Onze waardigheid en ons verdriet, onze hoop en vreugde’, zei Michelle. ‘Muziek stelt ons in staat naar elkaar te luisteren en elkaar uit te nodigen.’

Michelle Obama (2de van rechts) op het podium met Lady Gaga (uiterst links), Jada Pinkett Smith, Alicia Keys en Jennifer Lopez.Beeld AFP