Direct naar artikelinhoud
Brexit

Britse ondernemers: “Land zit in gevarenzone door de brexit”

Carolyn Fairbairn, directeur-generaal van CBI.Beeld EPA

Het hoofd van de Confederation of British Industry (CBI), de grootste lobbygroep die de belangen van industriëlen vertegenwoordigt, heeft afgelopen weekend alarm geslagen over de brexit. 

Carolyn Fairbairn vertelde aan Sky News dat de kansen op een vertrek van de Britten uit de Europese Unie zonder deal zijn toegenomen. Ze vreest dat het land nu in de gevarenzone is terechtgekomen.

“Het lijkt alsof het parlementaire proces in een impasse is terechtgekomen”, zegt ze. “Er wordt geen uitweg gevonden, waardoor het vooruitzicht van ‘no deal’ sterkt toegenomen lijkt te zijn. We bevinden ons momenteel echt in de gevarenzone van de brexit.”

De topvrouw waarschuwt verder nog voor bedrijven die het land zullen verlaten, voor jobverlies en voor prijsstijgingen in het geval van een ‘no deal’-scenario.

Groeivertraging en onzekerheid

De onzekerheid over de brexit, gepland op 29 maart, weegt zichtbaar op de Britse economie, zo blijkt uit cijfers van het Britse bureau voor statistiek. Onder meer investeringen worden hierdoor uitgesteld.

De groei in het vierde kwartaal vertraagde tot 0,2 procent. In het derde kwartaal kon de Britse economie nog 0,6 procent groeien. In december was er zelfs een krimp van de economie, met 0,4 procent. De groei in het hele jaar bedroeg 1,4 procent: het laagste peil sinds 2012.

Volgens het Britse Office for National Statistics (ONS) zakte vooral de productie van auto’s en staalproducten in het vierde kwartaal. De dienstensector deed het dan weer goed.