Van meeuwschreeuwen tot koersen met uw vrouw op uw rug: zo viert Vlaanderen feest

© eva

De Gentse Feesten, die kennen we allemaal. En Carnaval Aalst. Maar wist u ook dat Vlaanderen feest met zwemmende honden, gedragen vrouwen en luitjes die doen alsof ze een zeemeeuw zijn? Absurd? Zeker. Maar dat is Vlaanderen. Het Nieuwsblad gaat vanaf vandaag een heel jaar lang op zoek naar de Plezantste Gemeente van Vlaanderen en beginnen doen we met het thema Feest.

pom

Het Nieuwsblad onderzoekt één jaar lang wat jouw gemeente uniek en plezant maakt. Aan de hand van acht thema’s lichten we alle 300 gemeenten door: van winkelen tot cultuur en van jeugd tot senioren, maar ook horeca, verenigingen en sportclubs komen aan bod Zo leer je jouw buurt van een heel andere kant kennen. Op het einde van het jaar kunnen we dan met recht en rede de Plezantste Gemeente van Vlaanderen in de bloemetjes zetten.

Beenderen van doden

Maar aftrappen doen we met het thema feesten. Want dat is één van de grootste specialiteiten van de Vlaming. Je kan het zo gek niet bedenken, of we brouwen er een surrealistisch feest rond. Feestneus tot in de kist.

Letterlijk zelfs. Je kan een heuse doctoraatsstudie maken over de vele processies die door Vlaanderen trekken met beenderen van dode heiligen. En daar bouwen we dan een feest rond. Onder andere in Ronse doen ze het. Tijdens de Fiertelommegang, de eerste zondag na Pinksteren, dragen ze de knoken van de heilige Hermes in een boog van 32,6 km rond de stad.

© pma

Een hondenjob

Maar evengoed dragen we levende lieden rond. Leven vrouwen op de rug dragen. Een hele ‘hippodroom’ rond. In Deerlijk doen ze het tijdens de paardenkoers in november. Een hondenjob.

© eva

Dan zijn ze beter af in Sint-Baafs-Vijve. Sinds 1850 organiseren ze er elke tweede zondag van oktober een hondenzwemming, op de oevers van de Oude Leie. Een simpel concept: honden proberen om ter eerst de Leie over te zwemmen. De eerste drie krijgen een prijs in natura: hondenbrokken. U lacht. Maar u moet ook weten dat hier elk jaar bijna 5.000 hondenbaasjes op afkomen. Op het einde is er de hondenworp: notabelen gooien pluchen honden, speelgoed en snoep naar de kinderen.

© Frank Meurisse

Met eten gooien

Dat gooien met voedsel, dat zit een beetje in de Vlaamse volksaard. In Geraardsbergen vieren ze de voorlaatste zondag voor de eerste maandag van maart het einde van de winter. Met een dubbelfeest: Krakelingen en Tonnekesbrand. Geen onbesproken feest want de notabelen drinken die zondag een slok wijn met een levend visje. Daarna gooien ze krakelingen (een gebak) naar de inwoners. Tegen de avond wordt de winter in de vorm van een stropop op een mast in brand gestoken.

© gjg

En hebt u ooit al gehoord van de Potjèrkruiwagenkoers? Neen? Dan bent u duidelijk niet van Ramsel in de Kempen, want daar is de kruiwagenkoers wereldberoemd. Het is een wedstrijd waarbij de deelnemers met een gereglementeerde en omgebouwde kruiwagen een hindernissenparcours afleggen en verschillende proeven uitvoeren. Jaarlijks zakken duizenden mensen af naar Ramsel voor het spektakel.

© tab

Zingende dieren

Wie allergisch is aan zingende lieden, moet naar West-Vlaanderen. Daar zijn ze meer fan van zingende dieren. Tijdens hanenzettigen, moeten baasjes proberen hun haan te laten kraaien op bevel. Vrij absurd. Maar het kan nog absurder. In De Panne houden ze het Belgisch kampioenschap meeuwenschreeuwen. Kandidaten moeten dan uhhhh… schreeuwen als meeuwen.

© vln

Nee, niet alleen de fauna wordt gebruikt - eigenlijk misbruikt - om te feesten. Ook de flora moet eraan geloven. Elke jaar in oktober is er in de pompoengemeente Kasterlee het Belgisch kampioenschap pompoenschieten. Met zelfgemaakte katapulten schieten teams hun pompoen om ter verst. En ook in Langemark-Poelkapelle kennen ze het fenomeen. Waar is dat feestje? Volg de pompoen!

© pli

Benieuwd wat volgens onze journalisten het meest opmerkelijke feest in jouw gemeente is? Ontdek het nu zaterdag in de krant of volg het via www.nieuwsblad.be/plezant

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen