Wie in of rond Parijs woont, wordt sneller ziek dan andere Fransen. De reden: de Franse hoofdstad maakt te veel lawaai. De geluidsoverlast overschrijdt internationale normen.
Volledig scherm
Wie in of rond Parijs woont, wordt sneller ziek dan andere Fransen. De reden: de Franse hoofdstad maakt te veel lawaai. De geluidsoverlast overschrijdt internationale normen. © REUTERS

Wie in Parijs woont, wordt sneller ziek. De reden? Lawaai

Wie gezond wil leven, kan beter wegblijven uit Parijs en omgeving. Het verkeer maakt er zo'n kabaal dat mensen er letterlijk ziek van worden. Een inwoner van groot-Parijs is in zijn of haar leven gemiddeld 10,7 maanden langer ziek dan iemand die elders in Frankrijk woont. Sommige inwoners zijn zelfs meer dan drie jaar langer ziek.

3 reacties

  • Yves Steenssens

    5 jaar geleden
    Op een wetenschappelijk debat 12 jaar geleden in het tropisch instituut te Antwerpen werd in een Amerikaans onderzoek bewezen dat "lawaai alleen "kankerverwekkend was . Deze onderzoeken hadden plaats door de bevolking naast snelwegen en andere te vergelijken .
  • Christine Laevers

    5 jaar geleden
    Alle grote steden kweken mensen die door stress overgevoelig worden voor geluiden en beweging. In Frankrijk is er het immense dunbevolkte platteland. In België is er geen oplossing. Daar is overal lawaai.
  • Ragnar Lothbrock

    5 jaar geleden
    Wat??? De reden lawaai, vergeet het! De stank ja... Parijs is zo overbevolkt dat ze hun vuiligheid niet meer wegkrijgen.... 2 jaar geleden zelf mogen ondervinden. Ze zien mij daar nooit meer , echt waar.