Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Pinokkiotest: stijgt onze koopkracht minder snel dan de economische groei?

“Als je alles eens bij elkaar telt, stellen mensen vast dat hun koopkracht, hun inkomen, heel traag vooruit gaat en helemaal niet in verhouding staat tot de groei en de dividenden die gemaakt worden.” Dat zei ACV-voorzitter Marc Leemans gisteren in De Zevende Dag, toen hij pleitte voor meer loonsverhogingen. Maar klopt die stelling? Stijgt de koopkracht minder snel dan de economische groei?  

82 reacties

  • Dirk N.M. Van Caekenberghe

    5 jaar geleden
    Een grote Belgische economoom schreef een paar maand geleden in de pers dat onze koopkracht in 25 jaar tijd slechts was toegenomen met VIJF percent! Hij heeft gelijk! Maar daarvoor moet je geen grote econoom zijn, dat wisten wijzelf ook al sinds 25 jaar… Met al mijn respect voor grote bollebozen, maar mijn portemonnee wist het mij ook al sinds lang te zeggen. Dank zij de geldverspillende en onbekwame politici!
  • Marcel de Vrome

    5 jaar geleden
    Index is voor mij geen opslag omdat de prijzen (sneller) stijgen. Eerst stijgen de prijzen en enkele maanden nadien de lonen. Tax shift is ok maar men had vooraf moeten incalculeren hoe men dit ging betalen. Nu is de totale schuld weer gestegen en zal de volgende regering(en) weer bezuinigen en besparen.
  • Ronny Ooijen

    5 jaar geleden
    geert calu, wat die taxshift betreft. Gepensioneerden met 1200-1300 euro per maand houden hierdoor netto minder over. Gepensioneerden met minimaal 1900 euro per maand houden door die taxshift juist netto meer over. Om maar even duidelijk te maken welke bevolkingsgroep de "goei" zijn in de ogen van N(V)-Blabla. Volgens BDW is 1100 euro voor de gewone burger trouwens meer dan genoeg!
  • geert calu

    5 jaar geleden
    wat betekent die shift in tax-shift, dat ze het gewoon verschuiven en de rijken zullen het wel niet moeten betalen dus dat meer verdiende van de tax-shift betalen we zelf. buiten de berekening houden dan
  • Johan Van Biesen

    5 jaar geleden
    @Ronnie Mathieu: Wat voor nonsens verkoop je hier, wagens goedkoper dan vroeger? De kleinste brolkar die je kan kopen kost 10.000€, dat is 400.000 bfr, een huis kon je daar vroeger mee kopen!, waar vind je tegenwoordig een huis aan 1.000.000 Bfr, of 25.000€?