Direct naar artikelinhoud
Politiek

Burgemeester Wezembeek-Oppem: “Beslissing van Homans is om van te huilen”

Frédéric Petit, burgemeester van Wezembeek-Oppem.Beeld rv

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) wil vier burgemeesters van faciliteitengemeenten niet benoemen, omdat ze volgens haar de taalwetgeving overtreden hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen. Frédéric Petit van Wezembeek-Oppem wil nu samen met andere gecontesteerde burgemeesters naar de Raad van State stappen.

“Het is een onverwachte beslissing”, zegt Petit, aangewezen burgemeester van Wezembeek-Oppem (LB-Union), die nu niet benoemd wordt. “Wij hebben de oproepingsbrieven verstuurd met respect voor de arresten van de Raad van State. Naar alle inwoners zijn brieven in het Nederlands verstuurd, met uitzondering van diegenen die hebben aangegeven dat ze die in het Frans willen ontvangen.” 

Hoe werkt het versturen van de oproepingsbrieven bij u precies? Volgens minister Homans mocht u geen taalregister gebruiken. 

“In Wezembeek-Opppem hebben we het bedrijf Remmicom gevraagd om een bestand bij te houden van iedereen die zijn officiële documenten in het Frans wil ontvangen. Omdat dit bestand voortdurend wordt geüpdatet – wie in het Frans zijn papieren wil krijgen, moet dat om de vier jaar aangeven – kan je ook niet echt spreken over een register. Homans heeft deze manier van werken eerst geschorst. Maar de Raad van State heeft die schorsing van Homans vorig jaar dan weer tenietgedaan.

“Ik heb begrepen dat burgemeester Walter Vansteenkiste in Wemmel wel benoemd is (omdat hij zich volgens Homans wel aan de regels gehouden heeft, YV). In Kraainem zou de burgemeester ook benoemd worden, omdat die niet betrokken was bij het versturen van de oproepingsbrieven.” 

U gaat in beroep tegen haar beslissing om u niet te benoemen?  

“We moeten eerst nog de officiële beslissing van Homans krijgen. Ik heb haar beslissing nu moeten vernemen van een journalist. Maar ik hoop dat ik dinsdag de officiële mededeling van haar heb. Voor mij is het alleszins onaanvaardbaar. De drie andere burgemeesters die niet benoemd worden (Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek, YV), en ik zullen de beslissing nu elk apart moeten betwisten. Vanaf de officiële beslissing hebben wij 30 dagen tijd om een memorie bij de Raad van State in te dienen. Die heeft dan nog 90 dagen om een uitspraak te doen.”  

“In Wezembeek-Oppem bestaat er communautaire vrede, de communautaire oorlog zit boven het gemeentelijke niveau”

Wat betekent de uitspraak op dit moment voor u? 

“Ik blijf aangewezen burgemeester en eerste schepen, maar omdat ik niet als burgemeester word benoemd, kunnen we maar met vier schepenen voortgaan in plaats van vijf. Daardoor moet ik de bevoegdheden van de vijfde schepen opnemen, wat voor heel veel extra werk zorgt. Maar Jérôme Delcourt, die normaal gezien vijfde schepen zou worden, is volgens mij het grootste slachtoffer.”

Neemt N-VA deze beslissing volgens u om te polariseren in aanloop naar de verkiezingen? 

“Ik bemoei me liever niet met wat er zich boven onze gemeente afspeelt, maar ik kan alleen zeggen dat ik deze beslissing betreur. In Wezembeek-Oppem bestaat er communautaire vrede, de communautaire oorlog zit boven het gemeentelijke niveau. Daarom ook is deze beslissing van Homans om van te huilen. Ik heb al veel berichten gekregen, ook van Vlamingen die dit niet oké vinden. Maar bon, dat is politiek, wij gaan onze rechten verdedigen.”