Direct naar artikelinhoud
Energie

“Zware vertraging dreigt voor windmolenparken op zee”

“Zware vertraging dreigt voor windmolenparken op zee”
Beeld ANP

Dreigt er vertraging voor de nieuwe windmolenparken op zee? Sp.a vreest van wel. De energiebedrijven willen al bouwen tegen 2024, maar netbeheerder Elia kan de parken wellicht zo snel niet op het energienet aansluiten. Toch verzekert minister Philippe De Backer (Open Vld): “Er zal geen probleem zijn.”

“We moeten ervoor zorgen dat ons elektriciteitsnet de snelle groei van windenergie op de zee kan volgen”, beklemtoont Vlaams Parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a). “Het gaat niet op om gezinnen en bedrijven te vragen om hun inspanningen te verhogen als de overheid achterloopt. We kunnen ons geen vertraging permitteren.”

Windmolens op zee zijn momenteel goed voor 5 procent van de elektriciteitsvraag in ons land. Met de projecten die in aanbouw zijn, zal dat de komende jaren stijgen richting 10 procent. Dat komt overeen met een vermogen van 2 gigawatt. Om onze groene energiedoelen te halen zal dit cijfer nog aanzienlijk moeten stijgen. 

Stilstand

Volgens de producenten van windenergie, verenigd in de koepelorganisatie Belgium Offshore Platform, is dat ook mogelijk. Zij schatten dat het vermogen van de windmolens tegen 2024 kan verdubbelen tot 4 gigawatt. Voor de kust van De Panne is onlangs een nieuwe zone van 281 vierkante kilometer aangeduid voor windmolenparken.

Maar: dan moet het elektriciteitsnet wel volgen. Afgaand op het Federaal Ontwikkelingsplan van hoogspanningsnetbeheerder Elia dreigt dit een probleem te worden. Elia kan pas tegen 2026-2028 garanderen dat de netversterkingen die nodig zijn om de elektriciteit van de offshore windmolens aan land te brengen er zullen zijn. In haar advies over het Federaal Ontwikkelingsplan schrijft de offshoresector dan ook dat de huidige timing in het plan de aansluiting van de nieuwe windparken “tot een de facto stand still van meerdere jaren” zal leiden in de bouw van de parken. 

‘Windmolens op zee worden alsmaar goedkoper, krachtiger en gemakkelijker om te bouwen. De technologische evolutie is enorm in vergelijking met tien jaar geleden’
Annemie Vermeylen, Belgium Offshore Platform

“Windmolens op zee worden alsmaar goedkoper, krachtiger en gemakkelijker om te bouwen. De technologische evolutie is enorm in vergelijking met tien jaar geleden”, verduidelijkt Annemie Vermeylen, de secretaris-generaal van het Belgium Offshore Platform. “We vragen dat Elia deze evolutie volgt. Want zonder de garantie dat hun windmolenparken meteen aangesloten worden op het net, zullen ze geen euro investeren.”

Vergunningen

Minister van de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) ziet geen reden tot paniek. “Ik heb met Elia samengezeten en heb de garantie gekregen dat het net tegen 2025-2026 klaar zal zijn om de windmolenparken aan te sluiten”, reageert de liberaal. “We voelen natuurlijk dat windenergie heel aantrekkelijk wordt en zullen er uiteraard voor zorgen dat we klaar zijn om de technologische evolutie te volgen.”

Elia zelf houdt meer armslag. “We werken zo snel mogelijk, maar we zijn nu eenmaal gebonden aan vergunningsprocedures die snel een aantal jaren in beslag nemen”, klinkt het. “Indien er protesten zijn, kan de vertraging oplopen. We doen er daarom alles aan om een breed draagvlak te zoeken voor de noodzakelijke werken.”