Direct naar artikelinhoud
vacature.com

Zo geef je een positieve wending aan je ontslag

Afscheid nemen kan ook een echte opluchting zijn.Beeld Shutterstock

Een ontslag kan je fel uit het lood slaan. Opeens heb je geen werk meer, zit je in financiële onzekerheid en word je meegesleurd op een emotionele rollercoaster. Toch hoeft het niet alleen maar vervelend te zijn. Met deze tips geef je een positieve wending aan je ontslag.

Zoek een betere match

Je baan verliezen komt niet altijd als een grote verrassing. Vaak hing het al in de lucht, of was het al langer duidelijk dat jij en je werkgever niet zo goed bij elkaar pasten. Afscheid nemen kan dan een opluchting zijn. Nu kan je op zoek naar een bedrijf waar je je beter voelt, en een job die beter aansluit bij je talenten.

Ontdek je prioriteiten

Wie tijdelijk zonder werk zit, kan het grotere plaatje eens beter bekijken. Je bent al jaren hard aan het werk, maar nu heb je tijd voor andere dingen die belangrijk zijn in het leven. Iets gaan drinken met je vrienden bijvoorbeeld, of genieten van je gezin. Probeer eens een nieuwe hobby, of maak een verre reis! Dankzij een ontslag ontdek je dat je veel meer bent dan alleen een werknemer.

Ga voor een carrièreswitch

Dat nieuwe perspectief geldt ook voor je professionele leven. Was je eigenlijk wel zo gelukkig met je job? Zou je eens iets nieuws willen? Je kunt je carrière een nieuwe richting uit sturen of zelfs terug naar school gaan! Je ontslag biedt je de mogelijkheid om interessante cursussen te volgen, zelfstandige te worden of een andere branche uit te proberen.

Zet in op persoonlijke groei

Een ontslag kan sterk als falen voelen. Misschien word je er neerslachtig, boos of angstig van. Maar door je te richten op wat je wél hebt en door je mogelijkheden te verkennen, leer je jezelf beter kennen en groei je als persoon. Neem de tijd om te ontdekken wat je goed kan en wat je graag doet, en trek met die kennis opnieuw de arbeidsmarkt op. Uiteindelijk blijkt dat die tegenslag je niet klein gekregen heeft!

Doe het niet alleen

Zit je nog met allerlei praktische vragen rondom je ontslag? In onze gids ‘Omgaan met ontslag’ vind je een antwoord op al je vragen. Je leert alles over je rechten en plichten en krijgt tips om opnieuw aan de slag te gaan. En als je klaar bent voor een nieuwe job, bekijk dan de duizenden jobaanbiedingen en maak hier een jobalert aan.

Lees ook:

Nieuw jaar, nieuwe job? Stel jezelf deze 5 vragen voor je ontslag neemt

Vijf dingen die je nooit mag doen na ontslag

Dit zijn je rechten bij een ontslag

Bronvacature.com.