VN heeft zware kritiek op vernieuwd AfricaMuseum: “Alle racistische beelden moeten verdwijnen”

Experts van de VN vragen niet alleen dat België zich expliciet excuseert voor zijn koloniale verleden in Congo, ze hebben ook zware kritiek op het pas heropende AfricaMuseum in Tervuren. Ze eisen dat het museum “alle aanstootgevende, racistische” beelden die er nog staan, verwijdert. Guido Gryseels, directeur van het museum reageert misnoegd: “Ze hebben hier amper een uurtje rondgelopen.”

yd, jvh

Een werkgroep van de Verenigde Naties was een week op bezoek in ons land om na te gaan hoe erg het gesteld is met ­racisme en xenofobie tegenover inwoners van Afrikaanse origine. Een opvallend besluit van het panel is dat de oorzaken van die mensenrechtenschendingen volgens de VN liggen “in het gebrek aan erkenning van de ware omvang van het geweld en het onrecht van de kolonisatie”. Zij vinden dat de Belgische zich expliciet excuseert voor het koloniale verleden in Congo.

LEES OOK.VN-experten vragen Belgische excuses voor koloniaal verleden

Maar de experts sparen ook hun kritiek op het vernieuwde Africa­Museum niet. De vernieuwing van het museum dat pas onlangs de deuren opende, gaat volgens hen “niet ver genoeg” en “schiet tekort in haar doel­stelling om adequate context en kritische analyse” te bieden. Ze vragen ook dat het museum “alle aanstootgevende, racistische” beelden die er nog staan, verwijdert.

Guido Gryseels, de directeur van het AfricaMuseum, is verbaasd over de conclusies van het VN-panel, dat het museum zaterdag “zeer oppervlakkig” bezocht. “Wat betreft die enkele beelden waarop staat dat België de beschaving naar Congo heeft gebracht: ik heb ze met handen en voeten uitgelegd dat die tot het erfgoed behoren, dat we die niet mogen wegdoen, en dat we ze alleen van context kunnen voorzien.”

“Hun rondleiding duurde al bij al een uurtje. In de zaal over het koloniale verleden zijn ze vijf minuten geweest. Ze vonden het allemaal interessant, en dan moet ik nu dit lezen? Ik ga akkoord dat België meer kan doen, dat het zijn fouten van het koloniale verleden moet erkennen, en dat voor het onderwijs een belangrijke taak weggelegd is. Maar wat ze over het museum zeggen, vind ik toch wel zeer kort door de bocht.”

De woordvoerder van premier Charles Michel (MR) wil zich nog niet uitspreken over eventuele excuses voor het Belgische koloniale verleden. “De regering zal eerst kennisnemen van het rapport”, klinkt het. Dat finale rapport wordt pas in september verwacht.

Directeur: “AfricaMuseum wetenschappelijk instituut en geen activistische instelling”

“Het AfricaMumseum is een wetenschappelijke instelling die alle opinies aan bod wil laten komen. Het is niet aan ons om activistische boodschappen te verspreiden”. Dat stelt museumdirecteur Guido Gryseels in reactie op de kritiek. “Wij willen in de eerste plaats een forum voor debat zijn en staan daarvoor open. Afgelopen weekend bijvoorbeeld hebben we nog een aantal activistische Afrikaanse groeperingen over de vloer gekregen. De beelden waarvan sprake mogen we niet verwijderen omwille van hun beschermd statuut. Het is ook goed voor het debat dat ze blijven, want op die manier kunnen we het verschil aantonen hoe er vroeger nagedacht werd over het koloniaal verleden en hoe men dat nu doet”, aldus Gryseels.

De museumdirecteur gaat wel akkoord met het feit dat ons land onvoldoende doet om de fouten uit het koloniale verleden te erkennen, en deze thematiek meer aanbod moet laten komen in het onderwijs. Of er zoals de experten beweren een oorzakelijk verband is met het racisme waarvan vele Afrikanen in ons land slachtoffer zijn laat Gryseels in het midden. Er is volgens hem wel een link. “Het toegeven van de fouten zou alleszins tot meer begrip leiden en het stereotiepe beeld over deze groep wat doorbreken. We hebben in het verleden te vaak de boodschap van de westerse superioriteit uitgedragen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen