Direct naar artikelinhoud
Gokreclame

Sp.a noemt nieuwe regels op gokreclame "gemiste kans"

Beeld ter illustratie.Beeld EPA

Oppositiepartij sp.a noemt de nieuwe regels rond gokreclame, die vandaag besproken worden in de Kamercommissie Justitie, “een gemiste kans”. Dat heeft sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a) gezegd in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Volgens hem gaan de plannen "niet ver genoeg". Geens zelf countert die kritiek.

CD&V-minister Koen Geens heeft al langer zijn plannen klaar om de reclame op gokken in ons land aan banden te leggen en om de spelers van kansspelen beter te beschermen. Die plannen worden vandaag besproken in de Kamercommissie Justitie.

Volgens oppositiepartij sp.a staan er wel goede dingen in het ontwerp van Geens, maar is het geheel toch een "gemiste kans". "Er staan uiteraard goede zaken in, maar het is een gemiste kans omdat de gokreclame eigenlijk niet echt aan banden gelegd wordt", zegt Kamerlid Peter Vanvelthoven. Volgens hem gaan de plannen van Geens "niet ver genoeg". 

Zo pleit Vanvelthoven voor een verbod op online gokken en moet er voor sp.a ook een totaalverbod komen op zogenaamde virtuele kansspelen. Het gaat dan om sportwedstrijden die niet echt plaatsvinden, maar georganiseerd worden door computers. In de plannen van Geens wordt het gokken op die virtuele sportevenementen strikter geregeld, maar sp.a wil dus een stap verder gaan en ze volledig verbieden.

Dat de Kansspelcommissie meer hefbomen krijgt om boetes op te leggen, is volgens Vanvelthoven een goede zaak. Maar ook bij de Kansspelcommissie zelf ziet de sp.a'er een "gemiste kans". "Wat ik mis bij de Kansspelcommissie is dat er niemand zit vanuit de gezondheidssector. Er is niemand die bezig is met gokverslaving", aldus Vanvelthoven, die wijst op de toename van het aantal mensen dat kampt met een gokverslaving.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) countert de kritiek uit sp.a-hoek. Hij wijst erop dat de wetgeving over minder gokreclame al goedgekeurd is. Wat nu voorligt in de commissie is het derde pakket maatregelen over onder meer het inperken van kansspeltoestellen in cafés.

“Er zijn drie golven van maatregelen wat betreft het kansspelbeleid, de eerste twee pakketten zijn reeds goedgekeurd: dit omvatte onder andere beperken van het aantal gokkantoren, regels rond virtuele gokspelen en inperken gokreclame, instellen speellimieten en limieten op bonussen”, klinkt het.

“De maatregelen rond virtuele spelen zijn van toepassing sinds midden 2018. De maatregelen rond reclame worden van toepassing in juni 2019", stelt het kabinet-Geens. “Vandaag wordt een derde pakket goedgekeurd waarin vooral zaken worden aangepakt wat betreft spelen in cafés en identiteitscontrole. Minderjarigen mogen niet zomaar toegang hebben tot spelen in cafés.”