Direct naar artikelinhoud
Humanitaire visa

Antwerps gerecht rolt grote misdaadbende op die banden heeft met Melikan Kucam

Melikan Kucam.Beeld n-va

De Antwerpse politie heeft 46 huiszoekingen uitgevoerd en 15 verdachten opgepakt in een grootschalige politieactie. De arrestaties kaderen in een breder onderzoek naar een organisatie in de Assyrische gemeenschap, waar de arrestatie van Melikan Kucam na de vermeende visafraude een uitloper van is.

“Het doel van de organisatie is blijkbaar om een zo groot mogelijk crimineel vermogen te verwerven en om zo veel mogelijk macht op verschillende fronten te verwerven, zowel binnen de organisatie als daarbuiten”, valt te lezen in een persbericht over de criminele bende. Er zou sprake van zijn dat de organisatie invloed trachtte te verwerven bij onder meer de politie, stadsdiensten en de politiek.

Zo zou de bende mogelijk verschillende politieagenten aangezocht hebben om hand- en spandiensten te leveren. Ook zou een corrupte stadsbeambte tegen betaling valse authentieke identiteitsdocumenten hebben geleverd aan de organisatie. Contacten in het bankwezen zouden bankvorderingen van het gerecht dan weer meteen hebben doorgespeeld aan de organisatie.

Uit het onderzoek, dat in november 2017 van start ging, blijkt dat de organisatie zich met verschillende louche zaken inliet. “Er lijkt sprake van verschillende uithalingen en uithaalpogingen van cocaïne in de haven van Antwerpen. Illegaal verkregen vermogensvoordelen werden vermoedelijk geïnvesteerd in bedrijven, vastgoed en wapens. Er werd ook geld versluisd naar Turkije”, aldus het parket.

Melikan Kucam

In dat onderzoek stuitte het parket op de zaak van de humanitaire visa van Melikan Kucam. Het Mechels N-VA-gemeenteraadslid zou zich hebben laten betalen om christelijke Syriërs uit de Assyrische gemeenschap aan een humanitair visum te helpen. Hij zit intussen al vier weken achter de tralies, maar zou met de criminele bende weinig te maken hebben. Het onderzoek naar de visafraude werd dan ook gesplitst van het onderzoek naar de criminele organisatie.

Beeld ter illustratie.Beeld BELGA

Politieagenten

De organisatie wordt nog verdacht van illegale drugspraktijken, valsheid in geschrifte, witwassen, wapenbezit en corruptie. Er zou ook sprake zijn van een interne machtsstrijd, met verschillende incidenten met geweld tot gevolg.

Meer dan driehonderd politieambtenaren namen deel aan de actie. Er werden vijftien mensen van hun vrijheid beroofd, waarvan de meerderheid Assyriërs. Zij worden dinsdag en woensdag voorgeleid. Het onderzoek wordt verder gevoerd door de federale gerechtelijke politie, onder leiding van de onderzoeksrechter. 

Burgemeester De Wever “bijzonder tevreden” 

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert bij monde van zijn woordvoerder Johan Vermant “bijzonder tevreden” op de gecoördineerde actie. “Dit toont nogmaals het gevaar van infiltratie, omkoping en intimidatie door criminele organisaties in officiële instanties.”

“Dat het parket met zulke grootschalige acties de georganiseerde misdaad zware slagen toebrengt, verdient alle lof. We hebben dan ook vertrouwen in het gerechtelijk onderzoek. Het is aan het parket om daar desgevallend verder over te communiceren”, aldus de woordvoerder van de burgemeester.