Moraalfilosoof Patrick Loobuyck: "Mensen die het vliegtuig nemen, hoeven zich niet te schamen"

Hoogleraar en moraalfilosoof Patrick Loobuyck (UA) vindt dat mensen zich niet hoeven te schamen als ze het vliegtuig nemen om te reizen. Als individu hebben ze weinig invloed op het klimaat, zo heeft hij in "Nieuwe feiten" op Radio 1 betoogd.

Loobuyck kreeg al meteen de vraag of CD&V-voorzitter Wouter Beke gelijk had:  Beke heeft zijn zoon verboden om te spijbelen voor het klimaat omdat hij op zaterdag geen 8 kilometer wil fietsen naar de hockeyclub. De moraalfilosoof beantwoordde de vraag via een omweg. Hij oordeelde dat het individu niet helemaal verantwoordelijk geacht kan worden voor wat hij doet (of niet doet) voor het klimaat, omdat de klimaatopwarming het niveau van het individu overstijgt. Loobuyck vond dat Beke tegenover zijn zoon dan ook een vals argument gebruikte.      

Spijbelen voor het klimaat en toch vliegen

Vanuit dezelfde logica verdedigt Loobuyck mensen die graag reizen met het vliegtuig.  Zijn eigen zoon bijvoorbeeld, heeft al een paar keer gespijbeld voor het klimaat maar neemt toch het vliegtuig. Loobuyck: "Als je het (klimaat)probleem volledig individualiseert, dan moet je je op de duur ook schuldig gaan voelen voor je eigen bestaan. Of voor het feit dat je kinderen hebt."  

Als je een vliegreis laat schieten omdat je denkt dat je zo het klimaat helpt, dan bedrieg je jezelf, omdat het vliegtuig ook zonder jou vliegt. Zo redeneert Loobuyck. Op de vraag of "alle beetjes dan niet helpen", geeft hij toe dat mensen met hun gedrag de markt kunnen beïnvloeden. Als tienduizenden mensen plots niet meer vliegen, dan zullen er inderdaad ook minder vliegtuigen vliegen. Maar om het klimaat te redden zijn er andere oplossingen nodig, aldus Loobuyck (welke laat hij in het midden, red.).         

Risico op kleiner draagvlak

Loobuyck beklemtoont dat het belangrijk is dat je mensen geen schuldgevoel aanpraat. "Te veel op het geweten van mensen inspelen is contraproductief. Mensen die niet meedoen aan de klimaatacties en dan ook nog eens regelmatig de auto nemen, gaan het gevoel krijgen dat ze slechte mensen zijn.  Als reactie gaan zij zich afkeren van heel de klimaatkwestie. Op die manier verklein je het draagvlak om aan het klimaat daadwerkelijk iets te doen."     

Beluister hieronder het gesprek met moraalfilosoof Patrick Loobuyck uit "Nieuwe Feiten". (klik op het driehoekje om het fragment te starten)

Meest gelezen