BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Michel verbaasd over “vreemde” samenvatting van VN-experts over Belgisch koloniaal verleden

Premier Charles Michel wil nagaan of de samenvatting van de expertengroep van de Verenigde Naties over het koloniale verleden van België in overeenstemming is met "de toon van het rapport". Want de samenvatting die de eerste minister maandag hoorde, klinkt hem naar eigen zeggen "heel vreemd" in de oren. 

17 reacties

  • Gerry Cle

    5 jaar geleden
    We bouwden in Congo wegen, havens, kerken, hospitalen, scholen enz. Ja, België heeft veel goeds gedaan in Congo, maar daarom mogen we onze ogen niet sluiten voor het aangerichte 'kwade'. Een goede boer behandelt nu eenmaal zijn vee heel goed maar beschouwt het niet als zijn gelijken. De Belgen hebben de Congolezen steeds behandelt als ondergeschikt en minderwaardig. Hoog tijd om dat toe te geven en ons daarvoor te verontschuldigen.
  • William Van den Berghe

    5 jaar geleden
    Alle Europese landen hadden kolonies waar het er niet beter aan toeging. Maar ja, het is superdapper van de " experts" om alleen een klein landje hierover aan te vallen. De VN zou beter eens optreden tegen de huidige situatie van armoede en dictatuur in Afrika maar dat durven ze niet.
  • Urban Vyaas

    5 jaar geleden
    De Belgen hebben het land achtergelaten in een betere toestand dan die waarin het zich nu bevindt. Waar zijn de scholen, de hospitalen, de spoorwegen en andere infrastructuur? Om het nog niet te hebben van het kortzichtig wegjagen (vermoorden en verkrachten) van alle blanken die daar een bedrijf opgebouwd hadden om dan alle activa te verkwanselen aan tribaal nepotisme?
  • Marianne Fritz

    5 jaar geleden
    Waarom zou dat moeten? Laat het koningshuis dit doen, waren hun voorvaderen, niet die van de gewone burger. En heeft de VN echt niets beters te doen, ze vervelen zich zeker. Waarom geeft België eigenlijk ook nog geld aan de "voormalige kolonie"? Aan diegene die nu hun volk zelf uitbuiten.
  • oswald billiet

    5 jaar geleden
    Er waren ook , naast de wreedheden, positieve zaken in de Congo van Leopold II: hij maakte een eind aan de slavenhandel en verzekerde voor België jarenlange rijkdom. Maar in België zelf liet hij een prachtig patrimonium aan gebouwen na en die staan er vandaag nog. Geen enkele vorst het hem hem nagedaan.