Direct naar artikelinhoud
Pippi Langkous

Crowdfunding moet 'arme' Pippi Langkous steun bieden

Crowdfunding moet 'arme' Pippi Langkous steun bieden
Beeld epa

Actrice Karin Inger Monica Nilsson is dan wel wereldberoemd geworden met haar vertolking van Pippi Langkous, rijk is ze er niet van geworden. 'Een schande', en dus werd een crowdfunding opgestart.

Bedenkers van het idee: de Nederlandse schrijfsters Heleen Bosma en Marjan Tulp. Via crowdfunding onder de naam dankjewel-pippi-tommy-en-annika, willen ze Nilsson samen met co-sterren Pär Sundberg and Marian Persson (Tommy en Annika) hartelijk bedanken voor het jeugdsentiment. Momenteel staat de teller al op 16.000 euro.

Zweden heeft, net als België, wetgeving die kinderarbeid verbiedt. En dus hield de actrice nauwelijks iets over aan haar wereldwijd succes. Ze werd uitgekocht en verdiende niks aan de heruitzendingen, verkoop van filmrechten en dergelijke. Daar willen Bosma en Tulp verandering in brengen.

Met haar rol als Pippi Langkous werd de toen negenjarige Nilsson wereldberoemd. In een interview met het Nederlandse Algemeen Dagblad vertelde de actrice dat het lastig was om erna nog werk te vinden als actrice. "Iedereen bleef me maar zien als Pippi. Ik herinner me nog goed dat de regisseur van een groot theater na een auditie tegen me zei: 'Je begrijpt toch wel dat we hier geen Pippi op het toneel kunnen hebben?'", legt de actrice uit. Pas toen ze in 2006 een rol aangeboden kreeg in een Duitse krimi kon ze stoppen met haar bijbaantje als secretaresse.

Nilsson reageert verrast in Het Algemeen Dagblad. "Wat een aardig gebaar! Maar met mij hoeven mensen geen medelijden te hebben. Ik heb werk en kan mijn huur gewoon betalen. Ik zou liever zien dat mensen geld doneren aan het Rode Kruis of doelen die kinderen in nood helpen."