RV
Volledig scherm
PREMIUM
© RV

België en Congo: hoe groot was de gruwel eigenlijk?

Zelf heeft hij nooit één voet in Congo gezet, maar het gruwelbewind dat koning Leopold II er ruim een eeuw geleden installeerde, laat nog steeds sporen na. Volgens de Verenigde Naties moet ons land zich bij de Congolezen excuseren voor de misdaden tijdens de kolonisatie. En eindelijk eens beginnen met op school de waarheid te vertellen. Het zal geen vrolijke les zijn.

55 reacties

  • Carla Van Geel

    4 jaar geleden
    @Leo Hoes Onze welvaart is het resultaat van plunderingen en moorden niet alleen in Congo maar wereldwijd. Engelsen, Spanjaarden, Hollanders, Belgen... enz... zelfs China werd bedrogen en onderworpen. Goud, diamant, koper...enz...alle grondstoffen werden gestolen en teruggeven wat juist zou zijn kan zelfs niet. Wat wel kan is opkomen tegen het nog altijd vernederen en moorden van uitgebuitte mensen.
  • Bernard Verhelst

    4 jaar geleden
    De ganse bevolking van alle landen die ooit België - of het grondgebied dat later België is geworden - hebben bezet moeten zich nu ook komen verontschuldigen en ons allemaal heel veel geld geven. Wat een onzin. Ons koningshuis is de enige die er beter is van geworden en nog steeds is. Die moeten zich verontschuldigen! Geld geven is zinloos want dat verdwijnt toch enkel in de bodemloze zakken van de heersende machthebbers aldaar. Of het gaat naar een fonds dat door ons koningshuis wordt beheerd.
  • Roy Coocks

    5 jaar geleden
    Het was een Coburg die de gruwel liet begaan en het is zeker niet de bevolking die zich hoeft te verontschuldigen. Trouwens, met die verontschuldigingen bedoelen ze ginder wellicht dat België(weer eens) met centen over de brug moet komen zodat de president en zijn entourage hun zakken nog wat meer kunnen vullen.
  • Lutgard Crombez

    5 jaar geleden
    Wat gebeurd is, is niet om trots op te zijn maar moeten wij de schuld van onze voorouders dragen? Bijna elk Europees land heeft zich schuldig gemaakt aan misdaden in het verleden! Ook nog niet zolang geleden Amerika in Vietnam enz... en nog steeds is er wel ergens oorlog in de wereld... en zo kunnen we bezig blijven met elkaar de vinger te wijzen in plaats voor "vrede" te kiezen...
  • Marc Spandel

    5 jaar geleden
    Je moet je nu niet afvragen hoe groot de gruwel 130 jaar geleden was in Congo, maar hoe groot de gruwel 'NU' nog is op verschillende plaatsen op deze aardbol, én iets proberen doen om dit soort gruwel eindelijk te stoppen!