Sloegen wolven opnieuw toe: onderzoek naar vier dode schapen in Kerkhoven

In een wei in Kerkhoven (nabij Lommel) zijn het voorbije weekend vier dode schapen aangetroffen. Twee andere beesten raakten gewond, terwijl men nog een dier moest laten inslapen. Er loopt een onderzoek of mogelijk wolven aan de oorzaak liggen van de dode schapen. Jan Loos van de vzw Landschap en Welkomwolf.be zei dinsdag dat de dieren mogelijk door een wolf gedood zijn.

De dode beesten werden aangetroffen in een wei aan de Hinneputten. “Dat wolven meerdere schapen doden, is een fenomeen dat als ‘surplus killing’ bekend staat. Als wolven de kans hebben om een voorraad aan te leggen, doen ze dat. Ze gaan ervan uit dat ze nadien nog naar hun voorraad kunnen terugkeren, maar in de praktijk is dat met schapen natuurlijk niet het geval, omdat die doorgaans snel worden weggehaald. Ze doden dus zeker niet voor de lol”, aldus Jan Loos, die eraan toevoegt dat eerst het onderzoek door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) moet worden afgewacht.

“Heel Noord-Limburg is nu al meer dan een jaar wolvengebied. Voor schapenhouders die midden in wolvengebied wonen, is de speeltijd echt wel voorbij. Iedereen heeft een stukje verantwoordelijkheid om er mee voor te zorgen dat wolven zich niet gaan specialiseren in schapen. We kunnen het niet genoeg herhalen, neem maatregelen. Die maatregelen waren ook al nodig tegen loslopende honden. Schrikdraad is zeer efficiënt tegen wolven, op voorwaarde dat de spanning hoog genoeg is en er ook aandacht gaat naar de onderkant van de draad, dichtbij de grond. Wolven springen immers zelden. Die graven zich liever ergens onderdoor, “ voegt Loos eraan toe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen