Direct naar artikelinhoud
Koningshuis

Prins Laurent: "Ik wilde in Libië gaan wonen"

Prins Laurent bij een bezoek aan een Leuven ziekenhuis. Archieffoto.Beeld Joel Hoylaerts - Photo News

Het heeft niet veel gescheeld of prins Laurent was naar Libië verhuisd. In 2008 sloot zijn vzw een contract af om de woestijn in dat land te bebossen. "Dat was het project van mijn leven. Ik wilde zelfs in Tripoli gaan wonen", zegt Laurent in een Pano-reportage die vanavond wordt uitgezonden op Eén. 

Twee weken geleden raakte bekend dat de prins een brief geschreven heeft aan premier Michel, om aan te klagen dat de regering hem niet geholpen heeft om de miljoenen te recupereren die Libië hem nog verschuldigd is na het opzeggen van dat bebossingsproject. 

In de uitzending heeft de prins het over “het project van mijn leven”. “Ik zou zelfs met mijn gezin naar Tripoli verhuizen, voor 15 jaar. Ik had al een woning gevonden, de kinderen leerden Arabisch. Ze vonden het geweldig.”

‘Ik had al een woning gevonden, de kinderen leerden Arabisch. Ze vonden het geweldig’

Niet moeilijk doen

Maar wanneer de Libiërs het contract eenzijdig opzeggen, trekt de prins naar de rechter. Die oordeelt dat hij recht heeft op bijna 50 miljoen euro. Maar de Libiërs weigeren dat bedrag neer te tellen. Wanneer Laurent de Belgische overheid verzoekt hem te helpen om zijn geld te recupereren, krijgt hij ook nul op het rekest. Integendeel: de prins wordt verzocht niet te moeilijk te doen, omdat er Belgische bedrijven zijn die nog openstaande rekeningen hebben in Libië.

“Het was zeker niet mijn bedoeling om dit publiek te maken”, zegt de prins. “We hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat dit in uiterste discretie afgehandeld zou kunnen worden. Maar we hebben nooit een antwoord gekregen, nooit enige steun. U moet zich inbeelden dat we al vier jaar proberen te onderhandelen. Vier jaar! Zonder succes.”

Volgens een Frans weekblad was de brief aanleiding voor een ruzie met zijn broer, koning Filip. Maar het paleis liet gisteren weten dat zowel Filip als Laurent volgende week aanwezig zal zijn op de jaarlijkse mis voor hun overleden familieleden. Ook hun vader, koning Albert II, tekent present.