Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Verlaging leerplicht naar 5 jaar op komst

Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).Beeld BELGA

Er lijkt schot in de zaak te komen voor de verlaging van de leerplicht van 6 naar 5 jaar. De Vlaamse regering gaf, na een vraag van de federale overheid, een gunstig advies.

Het is een vaak wederkerend thema in het Vlaams onderwijs: de verlaging van de leerplicht van 6 naar 5 jaar. Het gemeenschapsonderwijs opperde de mogelijkheid nog in zijn memorandum enkele weken geleden.

Vlaanderen kent nochtans al een erg hoge kleuterparticipatie met 99 procent. "Maar er is een kwetsbare kleinere groep waarvan de kinderen niet naar school gaan", zei onderwijsminister Crevits aan VRT. Vooral in de steden stijgt het aantal kinderen dat niet naar het kleuteronderwijs gaat. “Door de leerplicht te verlagen naar 5 jaar kunnen we maximaal proberen te garanderen dat kinderen goed voorbereid aankomen in het eerste leerjaar", zei Crevits.

‘Door de leerplicht te verlagen naar 5 jaar kunnen we maximaal proberen te garanderen dat kinderen goed voorbereid aankomen in het eerste leerjaar’
Hilde Crevits, minister van Onderwijs (CD&V)

"Tot nu toe gold de verlaging van de leerplicht als een pedagogisch interessante maatregel, maar financieel onhaalbaar", zegt Johan Lievens, expert onderwijsrecht (KU Leuven). Volgens de grondwet moet elke leerplichtige de mogelijkheid hebben om religie te kunnen volgen op school. "Vooral voor het gemeenschapsonderwijs en het stedelijk en gemeentelijk onderwijs zou zo'n verlaging erg duur zijn: zij zouden extra leerkrachten moeten aannemen."

Eigenlijk was het de Raad van State die in april 2018 de deur op een kier zette voor zo'n verlaging. Die oordeelde dat er creatieve oplossingen te bedenken zijn voor die verplichting bij een verlaging naar 5 jaar. "Denk aan wat nu wordt gedaan als een kind het derde kleuterklasje moet overdoen: die kan voor de lessen godsdienst aansluiten bij het eerste leerjaar", zegt Lievens. "Eigenlijk gaf de Raad van State de sleutel voor een vraagstuk dat jaren op slot zat. De Vlaamse regering grijpt die nu met beide handen."

Dat de Vlaamse regering nu haar goedkeuring geeft, is echter wel opvallend: in het verleden toonde Crevits zich al vaker geen voorstander voor de maatregel. Ze benadrukte wel dat de maatregel pas ten vroegste in 2021 zou kunnen ingaan wat Vlaanderen betreft.