Buste Leopold II weer verdwenen en vervangen door Nelson Mandela

© RV

De buste van koning Leopold II in het Dudenpark in Vorst is opnieuw verdwenen. Ditmaal is het werk vervangen door een beeld van de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela.

In januari 2018 was de buste van Leopold II al verwijderd, al werd die korte tijd later teruggevonden in de struiken van het park. Die daad werd toen opgeëist door de Association citoyenne pour un Espace public décolonial (ACED). Dinsdagochtend bleek dezelfde buste opnieuw verdwenen en vervangen door een beeltenis van Nelson Mandela.

Burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo) ziet in het incident een mogelijkheid om het debat rond de dekolonisatie van de openbare ruimte te heropenen.

LEES OOK. Waarom excuses voor ons koloniale verleden zo moeilijk liggen

“Vandaag bestaan er nog veel discriminaties, vooroordelen en stereotyperingen die het gevolg zijn van de erfenis van dat verleden”, zegt de burgemeester. “In een regio als Brussel en een gemeente als Vorst, waar veel mensen van heel diverse afkomst dagelijks samenleven, is het eigenlijk ongelooflijk dat er bij sommigen, zelfs onbewust, een gevoel van superioriteit of inferioriteit bestaat. Wie erkent dat hij fouten heeft gemaakt en die aanvaardt, komt daar volgens mij enkel groter uit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen