Direct naar artikelinhoud
Spanje

Spaanse premier verliest stemming over begroting, mogelijk nieuwe verkiezingen

De Spaanse premier Sanchez luistert woensdag naar het begrotingsdebat in het parlement.Beeld REUTERS

In Spanje worden mogelijk snel vervroegde verkiezingen gehouden. De sociaaldemocratische premier Pedro Sanchez kreeg woensdag zoals verwacht geen steun in het parlement voor zijn begroting. Sanchez leidde sinds vorig jaar een minderheidsregering na de val van premier Mariano Rajoy.

De toekomst van Sanchez hing aan een zijden draad nadat onderhandelingen met Catalaanse parlementariërs vorige week vastliepen. De regering weigerde in te gaan op hun eis om onderhandelingen te beginnen over zelfstandigheid van Catalonië.

Zoals verwacht sloegen de Catalanen woensdag terug door met de rechtse oppositie tegen de begrotingsplannen voor 2019 van de regering te stemmen. Zonder de steun van de Catalanen kon Sanchez zijn belangrijke plannen niet verwezenlijken. De sociaaldemocratische PSOE heeft slechts 84 van de 350 zetels in het parlement. 

De Catalanen maakten vorig jaar ook de val mogelijk van zijn conservatieve voorganger Rajoy. Zij stemden toen, samen met de antibezuinigingspartij Podemos en diverse kleine partijen, voor een motie van wantrouwen tegen de regering. Eerder deze week lieten bronnen in de regering weten dat Sanchez vervroegde verkiezingen zou uitschrijven als hij de begrotingsstemming zou verliezen. Deze worden mogelijk in april gehouden.

De laatste keer dat een regering een stemming over de begroting verloor was in 1995. Ook toen moest een sociaaldemocratische regering vervroegde verkiezingen uitschrijven.