Politie waarschuwt voor “seksuele jagers” op één van de populairste apps van het moment onder jonge meisjes

Met ruim 700 miljoen gebruikers is TikTok één van de meest populaire apps van het moment. Met name jonge tienermeisjes gebruiken de app massaal om video’s te maken waarop ze een nummer playbacken. De politie waarschuwt dat ook “seksuele jagers” gebruikmaken van het platform. Een YouTuber legde al binnen een mum van tijd enkele verdachte profielen bloot.

rrln

De naam TikTok zegt je misschien niets, maar onder tieners is de app (die vroeger Musical.ly heette) enorm populair. Ter illustratie: TikTok was vorig jaar één van de meest gedownloade apps wereldwijd. Gebruikers kunnen muziekclipjes maken waarin ze een nummer playbacken en vervolgens delen op het platform.

Geen wonder dat de jeugd fan is, stelt Olivier Bogaert van de Computer Crime Unit van de Federale Politie in het radioprogramma ‘Surfons Tranquille’ op RTBF. “TikTok is de perfecte combinatie van wat tieners zoeken. Ze kunnen likes en volgers vergaren met de videoclips die ze delen. Dankzij de chatfunctie kunnen ze met andere gebruikers communiceren en, net zoals bij Snapchat, kun je filters gebruiken.”

(Lees verder onder de video)

Seksuele jagers

De meeste gebruikers van TikTok zijn tussen de 11 en 15 jaar. “Tienermeisjes doen er hun idolen na. Ze nemen net als hen sensuele poses aan”, zegt Bogaert. En dat trekt kwaadwillende types aan. “Seksuele jagers”, waarschuwt de politieman.

De Franse YouTuber die schuilgaat onder de naam ‘Le roi des rats’ startte eerder al een zoektocht naar dubieuze profielen. Het duurde niet lang voordat hij beet had. Hij kreeg zelfs voorstellen om kinderporno uit te wisselen.

Voorzichtigheid geboden

“We moeten deze app niet demoniseren”, benadrukt Bogaert nog. “Maar ouders moeten zich wel inlezen, en met hun kinderen praten. Hen aanmanen tot voorzichtigheid en duidelijk maken dat ze beter niet ingaan op voorstellen van onbekenden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer