Armando zat twee decennia opgesloten in kelder van vader: “Zonder licht en met vloer vol uitwerpselen”

Armando de Andrade verdween op zestienjarige leeftijd in het Braziliaanse Guarulhos. Zijn familie beweerde dat hij verhuisd was en dat alles goed met hem ging. Niemand zag Armando ooit terug, tot nu. Twintig jaar na zijn verdwijning trof de politie Armando aan in de kelder van zijn vader en zijn stiefmoeder.

nadb

De buren herinneren zich Armando als een normale zestienjarige jongen. Hij hield van skateboarden en gitaarspelen. Maar plots verdween de tiener. Zijn familie zei dat hij verhuisd was, maar één buurman heeft dat nooit geloofd. Hij dacht dat de vader en de stiefmoeder van de jongen hem opgesloten hadden omdat hij geëxperimenteerd had met alcohol.

Geen licht

Bij een huiszoeking naar leden van drugsbendes botsten enkele politieagenten echter plots op Armando, die intussen een volwassen man van 36 jaar oud is. Hij lag vastgebonden op een bed in een klein kamertje zonder ramen.

Volgens onderzoekers uit Sao Paulo was de vloer bedekt met menselijke uitwerpselen. Armando was ook ondervoed, had “enorm lange” teen- en vingernagels en had een baard tot aan zijn knieën. Naar alle waarschijnlijkheid zat hij twintig jaar lang opgesloten in de kelder van zijn vader. Zonder ooit nog zonlicht te zien.

“Hij stond recht, leek heel verward en zei geen woord”, zegt politiecommissaris Celso Marchiori over het moment van de vrijlating. “We namen hem mee naar buiten en nog steeds zei hij niks. We wisten niet of hij bang of gedrogeerd was. Hij kon ons ook niet identificeren als politieagenten. We hebben hem meteen hulp ingeroepen om hem naar het ziekenhuis te brengen. Het is moeilijk te geloven dat hij twintig jaar in die kelder heeft geleefd.”

“Plots voor de deur”

Amancio de Andrade, de vader van Armando, ontkent alle beschuldigingen. Hij beweert dat zijn zoon op achttienjarige leeftijd verhuisde en dat hij vorige week teruggekeerd is. Armando zou zelf gevraagd hebben hem op te sluiten omdat hij wou afkicken van drugs.

“Hij was een volwassen man. Hij heeft ons nooit gecontacteerd. Toen ik vorige week mijn deur opendeed, stond hij daar plots. Ik heb hem eten en onderdak gegeven. Hij vroeg me zelf de deur van de kelder te sluiten zodat hij niet naar buiten kon”, zei hij.

Armando werd intussen opgenomen in de psychiatrie, waar hij nog steeds te getraumatiseerd is om te praten. Hij kan enkel knikken of met zijn hoofd schudden om te antwoorden. De politie heeft een onderzoek gestart naar de vader en stiefmoeder, die nog niet gearresteerd zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer