Vliegtuigen kunnen België weer in na nationale staking, ook treinverkeer herneemt

© EPA-EFE

De 24 urenstaking bij luchtverkeersleider Skeyes is woensdag om 22 uur afgelopen. Dat betekent dat er weer kan worden gevlogen, en onmiddellijk dook er een reeks vliegtuigen het Belgische luchtruim in om te landen op Brussels Airport. De eerste vlucht die op Zaventem landde, was een vrachtvliegtuig van ASL Airlines om 22.11 uur.

Sinds dinsdag om 22 uur was er gedurende 24 uur geen luchtverkeer mogelijk in het Belgische, door Skeyes gecontroleerde luchtruim. Er kon geen enkel passagiers- of cargovliegtuig landen op of opstijgen van de belangrijkste luchthavens in ons land.

Brussels Airport, de grootste luchthaven van het land, waarschuwt passagiers die donderdag op de luchthaven moeten zijn, dat het drukker zal zijn dan normaal. De luchthaven raadt aan om zeker op tijd te vertrekken richting Zaventem.

Donderdag

Als gevolg van de nationale staking van woensdag verwacht Brussels Airport donderdag 11 procent meer vertrekkende passagiers (33.000 in plaats van 30.000) door omboekingen. Dat meldt een woordvoerster van de luchthaven van Zaventem woensdagavond.

Er staan donderdag meer vluchten gepland die vaak met grotere vliegtuigen zullen worden uitgevoerd, klinkt het. Om de hinder door de extra drukte te beperken, zorgt Brussels Airport voor versterking bij de ploegen die de screenings uitvoeren.

Treinen

Het treinverkeer dat sinds dinsdagavond 22 uur verstoord was door de nationale staking, rijdt vanaf woensdagavond 22 uur weer normaal, al zijn vertragingen en afschaffingen nog mogelijk. Dat heeft een woordvoerder van NMBS gemeld. Donderdagochtend zullen de treinen weer normaal rijden, klinkt het.

De afgelopen 24 uur gold een minimale dienstregeling op het spoor. Ongeveer een op de twee treinen reed, vooral tijdens de spitsuren. Vanaf 22 uur geldt de normale regeling weer, al zijn vertragingen en afschaffingen nog mogelijk.

Ook bij De Lijn en de MIVB was de dienstregeling zwaar verstoord. Bij De Lijn reed na de middag slechts 18 procent van de chauffeurs uit, en in Brussel was van de vier metrolijnen slechts één in dienst en reden er amper zes tramlijnen en vier buslijnen.

De Lijn verwacht dat het bus- en tramverkeer donderdag weer normaal verloopt, behalve in Limburg, waar een vakbondsactie al sinds vorige week grote hinder veroorzaakt. En ook bij MIVB zou donderdagochtend alles weer normaal moeten verlopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen