Direct naar artikelinhoud
Vergoedingen

Vlaams Parlement wil snijden in uittredingsvergoedingen

Jo Vandeurzen.Beeld BELGA

Het Vlaams Parlement heeft plannen om te snijden in de controversiële uittredingsvergoedingen, die voor sommige parlementsleden honderdduizenden euro’s kan bedragen. Er bestaat een politiek akkoord om de vergoedingen te halveren.

Nu krijgen sommige parlementsleden een vergoeding van 48 maanden loon, en dat zou het parlement willen halveren tot 24 maanden. Het parlement zou daarmee snijden in de verworven rechten van sommige parlementsleden. Zo zouden 16 parlementsleden hun vergoeding zien krimpen, onder wie CD&V-minister Jo Vandeurzen. Die ziet zijn uittredingsvergoeding bijna halveren van 428.000 euro naar 233.000 euro.

Het Vlaams Parlement.Beeld Photo News

De discussie over de uittredingsvergoedingen is niet nieuw. Ze laait telkens op wanneer het gaat om de hoge bedragen voor volksvertegenwoordigers met een lange staat van dienst. Een laatste opflakkering was er toen bleek dat afscheidnemend CD&V-minister Jo Vandeurzen recht zou hebben op een uittredingsvergoeding van 428.000 euro. Ook zijn CD&V-collega's Pieter De Crem (390.000 euro) en Eric Van Rompuy (477.000 euro) zouden recht hebben op hoge bedragen.

In het Vlaams Parlement heeft een speciale werkgroep zich gebogen over het dossier van de uittredingsvergoedingen. Het parlement voerde eerder ook al ingrepen door. Zo werd de maximale uittredingsvergoeding sinds 2014 al geplafonneerd op 24 maanden of in totaal 233.000 euro. Maar sommige 'anciens' vallen nog onder het oude systeem en kunnen tot maximaal 48 maanden uittredingsvergoeding krijgen. 

De plenaire vergadering moet nu oordelen over het voorstel.