Direct naar artikelinhoud
Spionage

Filip Dewinter niet vervolgd in Chinese spionagezaak

Filip DewinterBeeld BELGA

Het Brusselse parket staakt zijn onderzoek naar banden tussen Filip Dewinter (Vlaams Belang) en een vzw die verdacht wordt van spionage voor China. Na contact met Staatsveiligheid ziet de procureur-generaal geen strafbare feiten.

In november onthulde Het Laatste Nieuws dat Dewinter jarenlang nauwe banden onderhield met de Chinese zakenman Shao Changchun. "Ik werkte als adviseur voor zijn vzw", bevestigde hij toen. "Ik ontving geen loon, maar kreeg wel gemaakte kosten terugbetaald." Dewinter organiseerde een aantal culturele evenementen en ging onder meer eten met een directeur van de federale politie. De facturen daarvoor bracht hij binnen bij de vzw.

Staatsveiligheid had ernstige aanwijzingen dat Shao in opdracht van de Chinese overheid een politiek en zakelijk netwerk in België probeerde uit te bouwen. Die informatie werd gemeld aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) die vervolgens aan de deontologische commissie om advies vroeg. Vier maanden later stelde die commissie dat Bracke een klacht moest indienen bij het parket omdat er sprake zou kunnen zijn van strafbare feiten. Maar volgens het Brusselse parket-generaal is dat niet het geval.

Uit een gesprek met Staatsveiligheid leidt de procureur-generaal af dat Dewinter geen feiten pleegde die indruisen tegen de strafwet. "Het bewijst dat ik onschuldig ben", zegt Dewinter. "Ik heb nooit aan zogenaamde 'inmengingsactiviteiten' meegewerkt en van spionage was er al helemaal geen sprake. Ook het parket is daarvan overtuigd."

Blazoen besmeurd

Dewinter vindt dat zijn blazoen besmeurd werd. "Ik vraag me nog steeds af waarom men beslist heeft om dit dossier naar het parket te sturen. Het lijkt erop dat men mij politiek heeft willen beschadigen."

Het federaal parlementslid heeft nu zelf twee klachten ingediend. Eén voor laster en eerroof en één wegens schending van beroepsgeheim. "Want het is niet normaal dat belangrijke informatie van de Staatsveiligheid zomaar in de krant belandt."

De afgelopen maanden is Dewinter wel tot het besef gekomen dat hij mogelijk te lichtzinnig is omgesprongen met het werk dat hij voor de Chinese vzw deed. "Misschien heb ik te veel vertrouwen gehad in die mensen. Ik zag het als een opportuniteit om in contact te komen met interessante mensen uit de Chinese culturele en zakelijke wereld. Ik besefte niet in welk spel ik mogelijk meespeelde. Nu heb ik mij wat meer geïnformeerd over de manier waarop onder meer Rusland en China in verschillende landen aan spionage proberen te doen en begrijp ik dat je voorzichtig moet zijn."

Dewinter stelt dat hij niet meer geneigd zou zijn om in te gaan op nieuwe voorstellen van organisaties met buitenlandse banden. "Ik zou zo'n rol bij een vzw vandaag nooit meer aannemen omdat ik nu besef wat erachter schuil kan gaan. Toch wil ik duidelijk stellen dat ik nooit iets strafbaars heb gedaan.

Filip Dewinter heeft nu zelf twee klachten ingediend. 'Het is niet normaal dat belangrijke info van Staatsveiligheid zomaar in de krant belandt.'Beeld BELGA