Direct naar artikelinhoud
Klimaatbetoging

Klimaatmars in Brussel brengt 11.000 jongeren op de been

Klimaatmars in Brussel brengt 11.000 jongeren op de been
Beeld Photo News

Voor de zesde week op rij kwamen klimaatjongeren op straat, zij het in minder grote getale. De betoging bracht 11.000 scholieren en studenten op de been en voor hen had initiatiefneemster Anuna De Wever een mooie primeur: volgende week komt de beroemde Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg mee betogen.

Live

  1. Einde liveblog

    We sluiten de liveblog van de klimaatbetoging bij deze af. Voor meer berichtgeving verwijzen we graag naar onze website of nieuwsbrieven.

  2. Wat zijn nu de oplossingen voor het klimaat?

    Dat er een probleem is met de opwarming van de aarde, weet onderhand iedereen. Maar hoe lossen we het op? De Morgen ging eerder al een week lang het debat aan. 

    • Bart De Wever, N-VA-voorzitter: “We moeten durven te investeren in de toekomst en op zijn minst de jongste kernreactoren durven open te houden”

    • Paleoklimatologe Kim Cobb: “Laat prijzen fossiele brandstoffen maar agressief stijgen”

    • Tomas Wyns, specialist Europees klimaatbeleid: “Alleen de twintigers, dertigers en veertigers van vandaag kunnen de klimaatopwarming stoppen”

    • Leen Govaerts, energie-experte: “De scenario’s voor de energietransitie liggen klaar. We moeten ze alleen uitvoeren”

    • Gerard Govers (KU Leuven), geograaf en vicerector, gelooft in de kracht van technologie en kernenergie: "De wereld is nu groener dan 100 jaar geleden"

    • Joachim Mergeay, wetenschapper, bioloog, landbouwer en boomverzorger: "Milieu- en maatschappijvriendelijke landbouw belonen, daar komt het op aan"

  3. Beroemde Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg komt volgende week mee betogen in Brussel

    De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16), die wereldwijd beroemd werd door elke week te spijbelen voor het klimaat, komt volgende week naar de Brusselse klimaatmars. Dat maakte Anuna De Wever van Youth for Climate zopas bekend.

    Beeld AFP
  4. Raoul Hedebouw (PVDA) zweept jongeren op

    De betoging paseert het hoofdkwartier van de PVDA in Brussel. Daat kruipt Raoul Hedenbouw op de barricaden en zet meteen een volgende 'on est plus chaud que le climat' in gang. "Denken jullie dat Marghem het gehoord heeft?", zweept hij de jongeren op.

    De partij maakt ook van de gelegenheid gebruik om de jongeren de PVDA-petitie voor gratis openbaar vervoer te laten tekenen.

  5. Enthousiaste sfeer op klimaatmars

  6. 11.000 deelnemers op de been

    De mars voor een betere toekomst en een beter klimaat in Brussel heeft 11.000 deelnemers op de been gebracht. Dat meldt de politie van Brussel. In de uitgestrekte massa sieren opnieuw heel wat borden met originele slogans de lucht.

    Beeld Photo News
    Beeld Photo News
    Beeld BELGA
  7. Anuna De Wever: "Normaal dat er veel linkse mensen in betoging zitten"

    Beeld Belga

    "We moeten niet elke keer met 30.000 zijn, maar we moeten wel de druk blijven opvoeren", zegt boegbeeld Anuna De Wever. Wel zegt ze teleurgesteld te zullen zijn als er minder dan 20.000 deelnemers aanwezig zullen zijn.

    Langs de kant staan heel wat volwassenen stil om een foto te maken van de klimaatspijbelaars en om hen aan te moedigen met duidelijke boodschappen als "houd vol". 

    "Het is van de pot gerukt dat ons protest gekaapt wordt door radicaal links. Het is normaal dat er veel linkse mensen bij zitten, want zij geven om het milieu. Maar dit is het meest globale onderwerp ooit dus het maakt niet uit of je rechts, liberaal of conservatief bent", zegt De Wever. "Gisteren heb ik een gesprek gehad met de nieuwe Vlaamse minister Koen Van den Heuvel en daar was ik heel tevreden over. Ik zag bij hem dezelfde frustratie als bij mij zag en hij begrijpt dat de situatie urgent is", aldus De Wever nog.

  8. Wees van alles op de hoogte voor u gaat eten

  9. Ook Grootouders voor het Klimaat betogen

    Het enthousiasme blijft groot bij de klimaatjongeren. Golven van gejuich gaan door de massa en iedereen is nog altijd "plus chaud que le climat". Het valt op dat alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de menigte. Scholieren, studenten, maar ook kinderen van de lagere scholen en senioren betogen opnieuw.

    Zoals elke week zijn de Grootouders voor het Klimaat present en daartussen staat ook oma van vijf en ex-Groen-politica Mieke Vogels. "De politici moeten wakker geschud worden, want er is nog geen 'sense of urgency'. De jongeren schoppen tegen het geweten van de ouderen en de politici en daar wil ik aan meedoen. De politici kunnen niet zeggen dat er geen draagvlak is. Dat moet je als politici zelf creëren", zegt Vogels.

  10. 'On est plus chaud que le climat'

    De bouwvakkers die het Sheratonhotel verbouwen stoppen even met werken en zwaaien naar de jongeren. Dat wordt op massaal gejuich onthaald. Ondertussen rolt 'on est plus chaud que le climat' over de massa.

    KlimaatbetogingBeeld Pieter Gordts
  11. Twitter bericht wordt geladen...

  12. Massale persbelangstelling

    Wanneer de betoging de ring bereikt, wordt er even halt gehouden. Anuna De Wever maakt gebruik van de pauze en spreekt de pers toe onder massale belangstelling. 

    Beeld Pieter Gordts
    Beeld Pieter Gordts
  13. Klimaatpelgrims ontmoeten hun heldin Anuna De Wever

    De jonge klimaatwandelaars, die te voet van Gent naar Brussel wandelden voor het klimaat, ontmoeten hun voorbeeld Anuna De Wever. "Volgende keer ga ik mee", spreekt De Wever ze toe.

    Twitter bericht wordt geladen...

  14. Mars vertrokken richting Brussel-Zuid

    De klimaatjongeren zijn vertrokken. Onder luid gejuich zet de stroom zich in gang richting Brussel-Zuid.

    Beeld Pieter Gordts
  15. Op klimaatbedevaart met vier kleine pelgrims

    'Klimaatpelgrims' Finn (9), Lucie (11), Gust (12) en Maxime (12). Van links naar rechts: Finn, Gust, Maxime, Lucie.Beeld Damon De Backer

    Finn (10), Lucie (11), Maxime (12) en Gust (12) trokken er deze week op uit om van Gent naar Brussel te wandelen voor het klimaat, met onze reporter in hun spoor.

    Dag één in het zog van vier jonge klimaatpelgrims bracht onze reporter, naast 34.500 stappen tussen Gent en Lede, een – kuch – verrassend inzicht bij: kinderen op de lagere school hebben geen kaas gegeten van IPCC-rapporten.

    Wat voor muzikanten geldt, telt ook voor klimaatpelgrims: de tweede worp is vaak de lastigste. 22 kilometer tussen Lede en Asse brachten zelfs even verjaardagstraantjes boven.

    Het begon als een ‘zot plan’, maar op dag drie was het doel bereikt toen het viertal Brussel binnenwandelde. In de meute spijbelaars springen er voor onze reporter vandaag vier kleine helden uit.

    Finn (9), Lucie (11), Maxime (12) en Gust (12).Beeld Tine Schoemaker
  16. Onze reporter ter plaatse

    Twitter bericht wordt geladen...

  17. Veel Franstalige betogers

    De eerste betogers stromen toe in station Brussel-Noord. Eerste vaststelling, al is het nog vroeg: opvallend veel Franstalige bordjes.

    Beeld Pieter Gordts
  18. Studenten betogen mee

    De studenten willen het initiatief van de scholieren van Youth for Climate steunen en willen laten zien dat ze volledig achter hun eis voor een ambitieuzer klimaatbeleid staan. Students for Climate wil ook een 'sociaal rechtvaardig' klimaatbeleid?

    “Een vlakke brandstofverhoging bijvoorbeeld treft enkel de sociaal zwakkeren”, stelt Students for Climate-oprichter Bakou Mertens. “Vanaf volgende week gaan we in elke studentenstad debatten houden over mogelijke oplossingen. We zullen hier ook over stemmen om zo een algemeen beeld te krijgen van wat er leeft en hoe het wordt gedragen.”

  19. Van Noord naar Zuid

    Net zoals afgelopen weekend trekt de mars van klimaatspijbelaars van Brussel-Noord naar Brussel-Zuid, door het hart van de hoofdstad. De politie verwacht opnieuw duizenden jongeren, want voor het evenement van Students for Climate staan op Facebook al meer dan 6.000 personen op ‘aanwezig’ en tonen nog eens 26.000 personen hun interesse.

    Beeld BELGA
  20. Jongeren stromen toe

    Op het plein voor het noordstation is alles nog rustig. Ondertussen stromen de eerste jongeren toe, zoals Margot (l.) en Pauline (r.) "Zij kwam al eens eerder betogen, maar voor mij is het de eerste keer", zegt Pauline. Ze komen van Nijvel en zijn nu vooral nog op zoek naar een koffie, wachtend op hun vrienden.


    Beeld Pieter Gordts