Vrouwen drinken evenveel alcohol als mannen

Het gezegde wilde ooit dat vrouwen aan de haard zaten terwijl hun mannen aan de tapkast stonden, maar vandaag schuiven vrouwen vlotjes mee aan. Uit een studie van het drank gedrag van vier miljoen mensenwereldwijd blijkt ook dat dit geen heel goede zaak is voor hun gezondheid.

tib

Wetenschappers van de National Drug and Alcohol Research Centre of the University of New South Wales vergeleken 68 internationale studies over het drinkgedrag van mannen vrouwen tussen 1891 en 2014. Mannen geboren tussen 1891 en 1910 dronken gemiddeld dubbel zo vaal als dan vrouwen en hadden drie keer zoveel kans om gezondheidsproblemen te krijgen als gevolg van drinken. Die verschillen zijn er bijna niet meer als je het drinkgedrag van mannen en vrouwen geboren tussen 1991 en 2000 vergelijkt.

De oorzaak ligt volgens de onderzoekers bij het feit dat meer vrouwen jobs doen die voorheen vooral door mannen gedaan werden en deel gingen uitmaken van de cultuur van drinken na het werk. Daarnaast zijn bier en wijn volgens de onderzoekers steeds meer gaan uitmaken van het dagelijks leven, aangezien ze relatief goedkoop zijn, in elke supermarkt verkocht worden en bewust gemarket worden op vrouwen. De onderzoekers waarschuwen wel dat het toenemende drankgebruik van vrouwen geen goede zaak is voor hun gezondheid. “Alcohol en lichamelijke schade ten gevolge van alcohol werden historisch altijd gezien als een mannelijk fenomeen. Deze studie trekt dit vooroordeel in twijfel en geeft aan dat er ook inspanningen nodig zijn om de impact van alcohol op het leven en de gezondheid van jonge vrouwen te beperken”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer