Dit OCMW zet controlearts in om artsen te controleren

Het Aalsterse OCMW zet voortaan een vaste controlearts in om haar cliënten te controleren, net zoals een bedrijf dat doet voor zijn werknemers. Voorzitter Sarah Smeyers en raadslid Pieter Cassiman trokken hiervoor aan de kar.

Veronique Van Geit

Met elke cliënt die een leefloon aanvraagt, start de maatschappelijk werker van de Sociale Dienst een activeringstraject. Zo een traject vraagt van de cliënt een aantal inspanningen om aan zijn situatie te werken zoals actief zoeken naar werk, volgen van Nederlandse lessen of kinderopvang zoeken.

Soms kan de betrokkene vrijgesteld worden om dat traject te volgen, bijvoorbeeld bij ziekte of psychische problemen. De cliënt kiest dan zelf naar welke arts hij of zij daarvoor gaat voor de vaststeling. “Soms is er twijfel of de persoon in kwestie wel echt ongeschikt is voor een job, ondanks het attest", zegt OCMW-voorzitter Sarah Smeyers. "Maar desondanks waren we toch verplicht om het attest te volgen.

"Het enige wat het OCMW kon doen bij ernstige twijfels, was een klacht neerleggen bij de Orde der Artsen” vult OCMW-raadslid Pieter Cassiman aan. “Met de aanstelling van deze controlearts kan het OCMW beroep doen op een tweede, onafhankelijk en extern medisch advies. Want het geld van de gemeenschap moet gaan naar wie het echt nodig heeft. Sociale fraude in Aalst zal hoe dan ook aangepakt worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen