© Katrijn Van Giel

Heerlijk lenteweer blijft ook na Valentijnsdag duren: tot 15 graden in de Kempen dit weekend

13 graden, een lentebriesje, zonnig, zacht weer en maxima die het dubbele zijn van de normale weersomstandigheden van de tijd van het jaar. Het is een prachtige dag om valentijn te vieren. En dat niet alleen. Het ziet ernaar uit dat de lenteprik zelfs nog een tijdje blijft duren, zo meldt het Klimatologisch Meteorologisch Instituut (KMI).

mrra

Het ziet er prachtig uit de komende twee weken. Het prachtige weer van Valentijnsdag blijft duren. In het weekend durft het kwik zelfs tot 15 graden klimmen in de Kempen. Nadien maken de maxima een kleine duik, maar die gaat maar tot aan de 9 à 10 graden. En dat is nog steeds opmerkelijk zacht voor de tijd van het jaar.

© KMI

Ook de minimumtemperaturen blijven de komende twee weken mooi boven het vriespunt én het klimatologisch gemiddelde. Combineer dat een gebrek aan voorspelde neerslag en we krijgen een mooi zicht op droog en zacht weer voor de komende twee weken.

© KMI

Abnormaal

Het is wel degelijk abnormaal dat prachtige weer op valentijn en in deze periode van het jaar in het algemeen. Wie de weerkaarten van het KMI bekijkt, ziet al snel dat die situatie inderdaad niet normaal is. De gemiddelde maximumtemperatuur van februari staat immers genoteerd op 6,6 graden Celsius. De helft van wat we de komende dagen verwachten dus.

© KMI

De zachte temperaturen zijn het gevolg van een zuidenwind vanuit Spanje, waar er lokaal al 20 graden gemeten wordt. Die wind voert de warme lucht mee naar ons land, maar zal hier in een afgezwakte versie arriveren.

Aan de dagrecords zullen we wellicht niet kunnen tippen. In Ukkel kon men op 14 februari 1961 immers 17,1 graden noteren. Hoewel de temperaturen enkele graden van elkaar kunnen verschillen in Vlaanderen, halen zelfs de beste temperaturen in de Kempen dat plafond niet.

Concreet

Donderdag is het dus meestal zonnig met weinig of geen wolken. Het is vrij zacht met maxima tussen 9 graden in de Ardennen en 13 graden in het centrum. De wind waait meestal zwak uit zuid tot zuidoost. ’s Nachts krijgen we een heldere sterrenhemel. De wind blijft in de meeste streken zwak uit zuid tot zuidoost, waardoor het goed kan afkoelen: de minima liggen tussen -2 graden in de Ardennen en +2 graden in het centrum van het land.

Vrijdag is het zonnig en zacht voor de tijd van het jaar. Het wordt tussen 11 en 15 graden. ‘s Ochtends kan het her en der nog lichtjes vriezen en in de Ardense valleien is wat aanvriezende mist mogelijk. De wind is zwak tot soms matig en waait uit zuidelijke tot zuidoostelijke richtingen.

Ook in het weekend is het mooi en zonnig, met soms enkele hoge wolkensluiers. ‘s Ochtends vroeg kan er lokaal nog lichte vorst genoteerd worden, maar in de namiddag stijgt het kwik alweer naar waarden tussen 13 of 14 graden. In de Ardense valleien is nog wat ochtendgrijs mogelijk.

In het begin van volgende week krijgen we wat meer wolkenvelden maar het zal waarschijnlijk meestal droog blijven. De maxima liggen in het centrum rond 10 of 11 graden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER