Direct naar artikelinhoud
Muziek

The Scabs-frontman Guy Swinnen: “Willy Willy stopte zelfs met chemokuur om op te treden met ons”

Guy Swinnen en Willy Willy.Beeld Photo News

Guy Swinnen, de frontman van The Scabs, reageert verslagen op de dood van zijn vriend en jarenlang bandgenoot Willy Willy. “Het afscheid komt altijd te vroeg”, zegt hij in een eerste reactie op Radio 1.

“Ik zat gisterenavond naast Willy aan zijn sterfbed, samen met zijn vrouw. We zijn hier niet goed van”, zegt een geëmotioneerde Guy Swinnen bij Ayco Duyster. “Afscheid komt altijd te vroeg: we hadden allemaal gehoopt dat dit nog niet meteen zou gebeuren.”

Hoewel Willy streed tegen kanker, wilde hij volgens Swinnen zo lang mogelijk doen wat hij het liefst deed: muziek maken. “Hij is zelfs gestopt met zijn tweede chemokuur om te blijven optreden met ons. Vorige week op de MIA’s heeft hij een laatste krachttoer uitgehaald. Willy heeft alles op alles gezet om erbij te zijn, ook al kostte het hem enorm veel energie”, vertelt Swinnen.

‘Hoe het verder moet? Daar hebben we als groep nog niet over gepraat’
Willy Willy

“We hebben Willy in een rolstoel moeten begeleiden tot op het podium. Pas vlak voor het doek openging, leefde hij op. Hij heeft zich helemaal gesmeten en hij heeft nog prima gitaar gespeeld, iets wat in zijn toestand absoluut niet evident is. Het was zijn grote wens om er nog bij te zijn, dus we zijn blij voor hem dat hij dat nog heeft meegemaakt. Ook al beseften we allemaal dat het na de MIA’s snel bergaf kon gaan.”

The Scabs zijn momenteel bezig aan een theatertournee, die nog tot mei duurt. “Hoe het verder moet? Daar hebben we als groep nog niet over gepraat. We hebben morgen een optreden in Diksmuide. We gaan die show proberen te spelen. Proberen. Het is een goede manier om dit verdriet te verwerken én het was Willy’s wens dat The Scabs zouden blijven doorspelen.”