Gerecht onderzoekt huis met nazisymbolen in Keerbergen

© evb

Het parket van Leuven voert een gerechtelijk onderzoek naar een man die zijn woning in Keerbergen versierd heeft met nazisymbolen. Dat gebeurt na een klacht van Unia voor overtreding van de negationismewet. Dat melden RTBF en De Morgen en wordt bevestigd door Unia.

Georges B. heeft zijn villa aan de Varensweg in het Vlaams-Brabantse Keerbergen versierd met allerlei nazisymbolen. Boven de oprit prijkt op een bord ‘Het Adelaarsnest’ met daarboven in grote letters ‘SS’. In een boom hangt een nazivlag. Op en rond de woning werden zelfgemaakte hakenkruisen aangebracht.

Het is niet de eerste keer dat de 75-jarige man zijn nazisympathieën uitschreeuwt. In 2014 werd al eens een klacht ingediend. Die werd toen door het Leuvense parket geseponeerd ‘omdat geen strafbare feiten konden worden aangetoond’. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia kreeg nu opnieuw melding van enkele verontruste burgers.

‘Er zijn aanwijzingen genoeg om een nieuwe klacht in te dienen’, zegt Bram Seberechts van Unia. ‘Dat deden we op basis van enkele nieuwe elementen. Zo heeft de bewoner in zijn bomen pamfletten met antisemitische boodschappen opgehangen die duidelijk zichtbaar zijn vanop de openbare weg. Als de man gedagvaard wordt, stelt Unia zich burgerlijke partij.’

De klacht tegen Georges B. is gebaseerd op overtredingen van de negationismewet van 23 maart 1995, in dit geval het goedkeuren van het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarop staan straffen tot een jaar cel.