© rr, vm

Gewelddadige tienerbende had zelfs moordplan

Negen verdachten van een reeks zware feiten in Antwerpen, Boom en Stabroek zijn opgepakt. Sommige bendeleden zijn nog minderjarig. De bende zou ook geprobeerd hebben een van haar eigen leden te vermoorden. “Omdat die zou gaan klikken.”

Sam Reyntjens

‘De Bende van Horen, Zien en Zwijgen’ noemde de groep zich volgens de Antwerpse politie. “Om bij de groep te behoren, moest je bereid zijn om ernstige feiten te plegen, om feiten te bekennen die je niet had gepleegd en om slagen te incasseren”, zegt Antwerps politiewoordvoerder Wouter Bruyns. Dat laatste ondervond een van de jonge bendeleden aan den lijve eind oktober vorig jaar.

De minderjarige I.J. werd toen naar een appartement in de Tu­yaertsstraat in Boom gelokt. Andere leden van de bende wachtten hem daar op. Volgens onze informatie had bendeleider Dylan V.A. zich in het hoofd gehaald dat I.J. naar de politie zou stappen om te vertellen over de misdrijven die ze samen hadden gepleegd.

(Lees verder onder de kaart die u hier in groot formaat kan bekijken)

Tien uur gefolterd

In het appartement onderging I.J. een tien uur durende foltering, die bovendien gefilmd en gefotografeerd werd door bendeleden, die ook selfies met hun slachtoffer maakten. Hij werd bewerkt met een schroevendraaier en er werd geprobeerd hem in brand te steken met parfum.

De folteringen gingen zo ver dat I.J. het bewustzijn verloor. Dat de aanwezige bendeleden het plan hadden hem effectief te vermoorden, blijkt volgens het onderzoek ook uit het feit dat een van hen naar zijn werk reed om een rol plasticfolie op te halen. De bedoeling zou geweest zijn het lichaam van I.J. in die folie te wikkelen. Om het lichaam vervolgens af te voeren, gingen twee vrouwelijke bendeleden naar de oma van een van hen. Terwijl twee andere bendeleden de wacht hielden in de gang, werd de bejaarde en ernstig zieke vrouw bedreigd en beroofd van haar autosleutels. I.J. kon uiteindelijk ontkomen via het dak van een nabijgelegen tuinhuis en deed zijn verhaal aan de politie.

Rovershol in Antwerpen

Het onderzoek kwam zo in een stroomversnelling. De namen die de jongen noemde, waren al goed gekend bij de jeugdbrigade van de Antwerpse politie. Die voerde al enige tijd onderzoek naar een bende die in wisselende samenstellingen overvallen en diefstallen pleegde. Inclusief de urenlange mishandeling van I.J. konden de speurders dertien feiten aan de groep linken. Inbraken, het dwingen tot prostitutie, winkeldiefstallen, twee home invasions in Berendrecht, een winkeloverval in Antwerpen en een agressieve inbraak in Stabroek. Dertien zware feiten, quasi allemaal gepleegd in een tijdspanne van amper een maand.

De speurders die het onderzoek voerden, konden uiteindelijk negen bendeleden in kaart brengen. Eind november al viel de politie met man en macht binnen in het rovershol van de bende in de Mercatorstraat in Antwerpen. Ze vonden er verscheidene bewijsstukken, maar geen bendeleden.

“Stelselmatig werden de verdachten gelokaliseerd en gearresteerd”, aldus politiewoordvoerder Bruyns. Een opdracht die niet al te gemakkelijk was; geen van de verdachten had een vaste verblijfplaats. Uiteindelijk konden ze alle negen opgepakt worden. De meerderjarigen werden aangehouden en zitten in de cel. Twee minderjarigen werden door de jeugdrechter geplaatst.

Drugscocktail

Het negental werd volgens het onderzoek geleid door Dylan V.A., amper 18 jaar oud. Hij verzamelde rond zich een groep met enkele meisjes, Xena B. (19), E.C. en V.D., en (jonge)mannen zoals Tufik M. (37), Edwin M. en I.J.

“Ik kan alleen bevestigen dat mijn cliënte volgende week voor de raadkamer verschijnt”, zegt advocaat Ben Crosiers, die voor een van de jonge vrouwen optreedt. “Ze werkt mee met het onderzoek.”

Psychiatrische instelling

De bendeleden, die elkaar grotendeels kenden uit een psychiatrische instelling in de Kempen, hielden er volgens onze informatie onderling wisselende seksuele relaties op na en gebruikten verschillende soorten drugs. “Het zou gaan om een cocktail van onder meer speed, hasj, cannabis, GHB, ketamine en cocaïne”, zegt Bruyns.

“Ze worden verdacht van diefstallen met geweld, gewone diefstallen, bedreigingen, verboden wapendracht, afpersing, heling, poging tot inbraak en poging tot moord”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts. Dat laatste stak bendeleider Dylan V.A. ook niet onder stoelen of banken. Tijdens zijn eerste verhoor bij de politie verklaarde hij zonder schroom dat hij I.J. zou doen verdwijnen. “Zelfs vanuit de gevangenis”, zei de jongeman. Op poging tot moord staat een maximale gevangenisstraf van twintig jaar.