Amaya Coppens werd in september opgepakt. © LA PRENSA/ARCHIVO/Eddy López

Nicaragua laat 1.172 gevangen vrij voor Valentijnsdag, maar Belgische studente krijgt geen gratie

Nicaragua heeft donderdag naar aanleiding van Valentijnsdag 1.172 gevangenen vrijgelaten. Dat heeft vicepresident Rosario Murillo, de vrouw van president Daniel Ortega, bekendgemaakt. Geen van de ruim 750 opposanten die vastzitten, onder wie ook de 24-jarige Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens, krijgen echter gratie.

“Om liefde, vriendschap en familie te vieren, zijn vandaag 1.172 broeders en zusters die in de gevangenis zaten, naar huis gekeerd”, zei Murillo. “We wensen ze een harmonieus gezinsleven en dat God hen een nieuwe kans op een goed en rechtschapen leven geeft.” Enkel gedetineerden die een celstraf van 5 jaar of minder uitzitten en goed gedrag vertoonden, kwamen in aanmerking voor vrijlating.

Bij een gelijkaardige gratieverlening tijdens de eindejaarsperiode werden ook al 1.100 gevangenen vrijgelaten. Ook toen vielen vastgehouden opposanten uit de boot.

Belgische al sinds september in cel

In Nicaragua vonden van maart tot oktober 2018 aanhoudende protesten plaats tegen Ortega die hardhandig werden neergeslagen. In totaal vielen volgens mensenrechtenorganisaties minstens 325 doden. Volgens de ngo’s zijn er tot op vandaag arrestaties.

De Belgisch-Nicaraguaanse studente geneeskunde Amaya Coppens (24) zit al sinds september vast. Ze leidde een studentenbeweging die protestacties voerde tegen Ortega en wordt onder meer beschuldigd van “binnenlands terrorisme”. Eind februari zou ze berecht worden.

Belgische studente riskeert 50 jaar cel in Nicaragua

© IF

Europees Parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) heeft vorige week in een gevangenis in de buurt van de Nicaraguaanse hoofdstad Managua een bezoek gebracht aan de Belgisch-Nicaraguaanse Amaya Coppens (24). De jonge studente zit sinds september in de cel nadat ze protesten tegen het regime van president Daniel Ortega had aangevoerd. “De situatie is er schrijnend. Het sanitair is beperkt tot een pompbak, dat is het”, aldus Demesmaeker.

De N-VA’er maakte deel uit van een ad-hocdelegatie van het Europees Parlement. De Europese Unie heeft een associatieverdrag met Nicaragua waarin ook een hoofdstuk aan democratische vrijheden gewijd is. De Europarlementsleden dienden al in november een aanvraag in om een bezoek aan Managua te brengen, maar werden pas binnengelaten toen ze vorige week effectief voet aan de grond zetten.

Demesmaeker ging onder meer naar de vrouwengevangenis, La Esperanza, waar ook Amaya vastzit. Het gaat er driest aan toe. De gevangenen zitten er samengepropt met 15 vrouwen in één kleine cel. Amper één keer per week mogen ze naar buiten om wat te wandelen. “Toen we toekwamen waren er groepjes vrouwen aan het volleyballen, maar ik veronderstel dat ze dat hebben toegelaten omdat wij op bezoek kwamen”, aldus de N-VA-Europarlementariër.

Demesmaeker was naar eigen zeggen verbaasd dat ze zo vrije toegang kregen tot de gevangenis. “Ik heb lang met haar kunnen spreken. Ze is tenger en klein, maar niet ondervoed. Alle gevangen hebben last van hoge bloeddruk, slapeloosheid en kampen met vitaminetekorten. Dat heeft vooral te maken met de kleine cellen waar ze verblijven en het gebrek en aan buitenlucht en zonlicht. Die gevangenis is echt wel schrijnend. Ze hebben er amper drie boeken en het sanitair is beperkt tot een pompbak, dat is het.”

Zelfs ondanks haar schijnbaar uitzichtloze situatie is Amaya strijdvaardig. “Amaya weet dat haar een zware straf boven het hoofd hangt en dat ze naar alle waarschijnlijkheid schuldig bevonden zal worden. Ondanks dit alles blijft ze vastberaden. Ze houdt vol dat ze niets verkeerds heeft gedaan en onschuldig is. Het zijn dan ook onzinnige aanklachten. Binnenlands terrorisme en illegaal wapenbezit? Ze is 24 en studeert geneeskunde. Helaas is het land vervallen tot een regelrechte dictatuur.”

“Aanvankelijk stond haar proces gepland in december vorig jaar, maar intussen is het verplaatst naar eind februari. Ze wordt vertegenwoordigd door de Luxemburgse ambassade. “België heeft daar geen ambassade. Ook haar dubbele nationaliteit maakt het er niet eenvoudiger op”, aldus nog Demesmaeker. “Amaya kijkt uit naar de steun van de internationale gemeenschap, maar ze weigert een voorkeursbehandeling vanwege haar bekendheid of dubbel nationaliteit. Als ze vrijkomt, dan zal het samen met haar medegevangenen, of niet zijn.”

“De tijd dringt, binnenkort start het proces, maar ik denk dat onze tussenkomst niet voor niets is geweest”, aldus nog de N-VA’er. “We hebben als één blok (Europarlementariërs nvdr.) unaniem de vrijlating van alle politieke gevangenen geëist. Ik heb die vraag op de man vlakaf gesteld aan Ortega (dictator van Nicaragua nvdr.). Dat is wel een signaal dat aankomt. Nu weten ze daar dat Europa meekijkt en bij uitbreiding de wereld. Die jonge mensen vrijlaten zou een positief signaal kunnen zijn. Ortega zelf bleef volharden en oreren dat die studenten terroristen zijn, gesponsord worden door de Amerikanen. Maar vanuit de EU kunnen we wel iets forceren. Want iedereen is als de dood voor een nieuw gewapend conflict.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer